Chris Aalbert en Jochem Duinhof over de formatie van het kabinet

Chris Aalbert en Jochem Duinhof over de formatie van het kabinet

Op 22 november 2023 mocht iedere kiesgerechtigde Nederlander zijn stem uitbrengen. Migratie en klimaatbeleid voerde de boventoon in het politieke debat. Kiezers zweefden tot vlak voordat ze het stemhokje inliepen en ze stemden strategisch. Met als uitslag de PVV als grootste partij, gevolgd door GroenLinksPvdA, VVD, NSC, D66 en de BBB.

Of de VVD bereid was om met de PVV in gesprek te gaan was lang onduidelijk. Onder leiding van informateur Ronald Plasterk zijn de PVV, VVD, NSC en BBB gesprekken gaan voeren over een kabinetsformatie. Wekenlange radiostilte volgde. Zijn de verschillen tussen de partijen te groot, of is het mogelijk om een samenwerking aan te gaan?

Afgelopen maandag, 12 februari, biedt Plasterk zijn eindverslag aan, aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma. Daarin staat dat Plasterk een formatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB nog steeds als mogelijkheid ziet. Het eerste deel van formatie is succesvol afgerond en onder leiding van een nieuwe informateur kan er verder worden gekeken. Gister heeft de Tweede Kamer urenlang gedebatteerd over de formatie en het eindverslag van Plasterk. Alle partijen waren aanwezig. Plasterk was er zelf ook bij.

Jochem Duinhof, politiek adviseur en Chris Aalberts, politiek verslaggever en onderzoeker vertellen over de formatie van het kabinet en het debat van gister. Ze vertellen wat mogelijke coalitievormingen zijn, welk partijen daarbij betrokken zijn en welke vorm dat kabinet zou aannemen. Voor de volledige interviews, luister de radio-uitzending terug, of het fragment hieronder.

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.