Mooie doelen, uitdagende realiteit: de Braziliaanse politiek en de ontbossing van de Amazone en Cerrado

Mooie doelen, uitdagende realiteit: de Braziliaanse politiek en de ontbossing van de Amazone en Cerrado

Bron: Pixabay

Met Lula opnieuw als president staat het klimaatprobleem hoog op de agenda in Brazilië. Zo heeft President Lula al snel na zijn herkiezing uitgesproken het doel te hebben om in 2030 geen ontbossing meer te laten plaatsvinden in Brazilië. Met deze ambitie staat Lula lijnrecht tegenover zijn voorganger Bolsonaro, hij stelde juist dat de ontbossing goed was voor het land.

Gabriela Russo Lopes, postdoctoraal onderzoeker aan het Centre for Latin American Research and Documentation, verteld dat omdat Bolsonaro zich tijdens zijn presidentschap uitsprak over het idee dat ontbossing goed zou zijn voor het land, de intensieve landbouw en de goudwinning (waarvoor veel bos gekapt werd) groeide. Daarnaast ondermijnde hij volgens Lopes de rol van de traditionele gemeenschappen en de lokale bevolking die zich bezighielden met het behouden en herstellen van de oorspronkelijke vegetatie. Om dit te kunnen doen stelde hij beleid op in lijn met het idee dat ontbossing goed was voor het land. Ook ontmantelde hij verschillende instanties met betrekking tot het socio- ecologische sector en bracht hij belangrijke klimaatprogramma’s onder bij het Ministerie voor Landbouw.

Al deze maatregelen van Bolsonaro hebben ervoor gezorgd dat veel van de vooruitgang die geboekt was om de ontbossing tegen te gaan te niet is gedaan. Echter, Lopes stelt dat Bolsonaro de grootste impact heeft gehad op discourse niveau. Een groot gedeelte van de Braziliaanse bevolking heeft nu het idee dat de ontbossing daadwerkelijk goed zou zijn voor het land. Toch laat Lula zich niet tegenhouden om zijn doel te behalen en heeft hij het Action Plan fort he Prevention and Control of Deforestation in the Legal Amazon (PPCDAm) en de Action Plan fort he Prevention and Control of Deforestation in the Cerrado (PPCerrado) opgezet. Hij is begonnen met een actieplan voor de Amazone en de Cerrado omdat hier de meeste ontbossing plaatsvindt, maar zijn intentie is hetzelfde op te zetten voor de rest van Brazilië. De plannen omvatten; het monitoren van ontbossing, straffen van illegale ontbossing, aantrekkelijker maken van duurzame landbouw en het versterken van het recht op land voor de traditional bevolking.

Lula ontvangt veel steun voor zijn plannen, grotendeels vanuit de sociaal- ecologische sector. Zo kan hij rekenen op de steun van NGOs, onderzoeksinstituten, universiteiten en geleerden die allemaal inzien dat de consequenties van ontbossing groot en onomkeerbaar zullen zijn voor het land. Buiten deze kringen kan hij rekenen op de steun van lokale gemeenschappen en de traditionele bevolking van Brazilië, beide groepen leven al langere tijd aan de frontlinie van de ontbossingen en zijn getuigen van de effecten van ontbossing. Hoewel Lula op steun kan rekenen komt er veel weerstand voor de plannen van Lula vanuit de landbouwsector. Een sector met veel invloed in Brazilië die stelt dat zij de economische motor van Brazilië zijn en daardoor dus fel tegen de plannen van Lula zijn.

Lula staat dus voor een grote uitdaging en het zal een uitdaging worden zijn doelen te halen. Echter, Lopes stelt dat het Lula een bekwame onderhandelaar is die tijdens zijn politieke loopbaan vaker groepen met verschillende meningen bij elkaar heeft gebracht.

Hoe de schommelingen in het politieke landschap een impact heeft gehad en nog steeds heeft op de ontbossing in Brazilië wordt verder uitgelegd in de onderstaande explainer.

Over de auteur