Grote internationale veiligheidsvraagstukken bespreekbaar in München

Grote internationale veiligheidsvraagstukken bespreekbaar in München

Voorzitter van Munich Security Conference Cristoph Heusgen

Van vrijdag 16 tot zondag 18 februari vindt de zestigste editie van het Munich Security Conference plaats in en rondom Hotel Bayerischer Hof in München. Bij de veiligheidsconferentie komen meer dan 350 deelnemers bij elkaar om te spreken over de veiligheid wereldwijd. Meer dan vijftig staatshoofden en ministers uit verschillende landen gaan met elkaar in gesprek over grote veiligheidsthema’s als klimaat, technologie en oorlogen.

Jaarlijks publiceert de organisatie van het MSC een survey voor de start van de jaarlijkse conferentie. De survey werd voorafgaand aan de veiligheidsconferentie van dit jaar beantwoord door twaalfduizend inwoners van de G7-landen en Brazilië, India, China en Zuid-Afrika. In 2023 bleek uit de survey dat de oorlog in Oekraïne de grootste veiligheidsangst was. De uitkomsten dit jaar waren anders: migratie door oorlog en klimaatverandering bleken de grootste zorgen op gebied van veiligheid in de ondervraagden landen. Onder andere de Amerikaanse vicepresident Kamela Harris en Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreken dit weekend in Beieren over mondiale veiligheid.

De G7-landen, bekend als de vooraanstaande industriële staten, hebben dezelfde angsten, blijkt uit de enquête van het MSC. ‘Deze landen geloven dat hun land minder veilig en welvarend zullen zijn over tien jaar’, schrijft voorzitter van het MSC en diplomaat, Cristoph Heusgen. Ondervraagden in China en in de VS zijn het meest angstig voor cyberattacks. Dit onderwerp staat ook op de agenda tijdens de veiligheidsconferentie.

‘Ik hoop dat de digitale volwassenheid van de burger besproken wordt tijdens de Munich Security Conference dit weekend. De kennis van burgers over de hele wereld is erg laag, dit maakt ze een makkelijk slachtoffer’, aldus professor cybersecurity aan de Haagse Hogeschool Marcel Spruit. Deze wens sluit aan bij een programmapunt van het MSC dit weekend, er zal namelijk besproken worden of het Westen de strategie van de cyberweerbaarheid moeten heroverwegen.

‘De digitale technologische ontwikkelingen lopen achter als het om veiligheidswaarborging gaat. Voor voedsel, auto’s en vliegtuigen hebben we duidelijke veiligheidsregels. Voor smartphones, software en computers is dit niet het geval. Dit nodigt uit om te kraken en hier wordt veelvuldig misbruikt door criminele organisaties’, aldus Spruit. Het complete programma van de veiligheidsconferentie wordt op vrijdag 16 februari gecommuniceerd.

Over de auteur