Warme winter heeft effect op skigebieden in Oostenrijk

Warme winter heeft effect op skigebieden in Oostenrijk

Het gaat slecht met de Franse skipistes. Door klimaatverandering raken skigebieden steeds meer groen en blijven bezoekers weg. Door de warme winter is het in Oostenrijk ook een slechter skiseizoen. Hierdoor zijn sommige ondernemers soms genoodzaakt om andere activiteiten dan wintersport aan te bieden. Hajo Smit is meteoroloog en milieu- en klimaatdeskundige en vertelt in de reportage over de warme winter. Ook komt skischool medewerkster Annelot Harperink aan het woord. 

De Oostenrijkse Stefan Lichtmannegger ziet ook dat de temperaturen in skigebieden de laatste tijd steeds hoger worden. Hij is verhuurder van ski- accommodaties. ´Ik kan het vergelijken met de afgelopen 50 jaar, mijn ouders verhuurden accommodaties sinds 1971. Ook vroeger kon het voorkomen dat de winter wat warmer was of dat er minder sneeuw lag. Alleen nu zien we dat het in een stijgende lijn alsmaar warmer wordt.` Stefan ziet vooral dat in deze winter de temperaturen de pan uit rijzen, wat Hajo Smit ook al beaamde.  ´Deze winter was denk ik de warmste ooit, in het dal hebben we heel weinig sneeuw gehad. Vaak regende het, ook in de bergen.`

Normaal gesproken zijn de skipistes de meeste seizoenen goed te gebruiken. Maar door de warme maanden gebruiken veel bedrijven kunstsneeuw, vanwege het waarborgen van de seizoenen. Hier wordt veel geld in geïnvesteerd, maar natuur sneeuw is beter voor skiën en snowboarden. Kunstsneeuw is gladder en wordt eerder ijskoud. Stefan ziet dat mensen daardoor minder goed hun sport kunnen uitoefenen. ´Het meeste probleem hebben de free- en variantrijders. Zij rijden apart van de pistes in het open gebied. Vanwege de weinig sneeuw kunnen ze niet rijden of is het te gevaarlijk vanwege ongelukken.`

Stefan is soms bezorgd over de toekomst van zijn onderneming. ´We maken er wel een beetje zorgen over, maar we denken dat we de komende vijftien jaar het nog wel aankunnen. Na deze tijd zal het moeilijk worden voor de het winter seizoen en skiën.` De verhuurder zegt dat skiën ofwel te duur wordt of dat mensen andere alternatieven ontdekken, zoals winterwandelen of fietsen. Sommige ondernemers in Oostenrijk hebben nu al moeite om hun hoofd boven water te houden. ´In Beieren stoppen enkele kleine ski bedrijven nu al hun liften in de winter, omdat er door de lage ligging te weinig sneeuw lag en ze geen geld hebben voor kunstsneeuw’, zegt Stefan. 

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.