Correspondent zijn in China wordt steeds moeilijker

Correspondent zijn in China wordt steeds moeilijker

In China is het slecht gesteld met de persvrijheid voor correspondenten, zoals gerapporteerd in het rapport van de FCCC (The Foreign Correspondents Club of China). Journalisten worden tijdens hun werk gehinderd door Chinese autoriteiten en er wordt nauwlettend gelet op welk nieuws er verspreid wordt.

In China is er veel controle op het nieuws dat zowel vanuit binnen- als buitenland verspreid wordt door het meest geavanceerde internetcensuursysteem (Media, Internet, Persvrijheid en Censuur in China – Amnesty International, 2023). Dit zorgt ervoor dat kritisch nieuws vanuit het buitenland verbannen wordt en journalisten soms gecyberpest worden of in sommige gevallen zelfs uitgesloten worden.

Om deze kritische journalisten de mond te snoeren, worden de woorden ‘desinformatie’ of ‘spionage’ gebruikt. Niet alleen worden journalisten uitgesloten, maar soms ook aangehouden en in sommige gevallen zelfs gevangengenomen. Het overkwam oud-China correspondent Sjoerd den Daas toen hij een demonstratie in de stad Chengdu wilde filmen. De journalist werd hardhandig tegen de grond gewerkt en hij en zijn cameraman werden aangehouden en een aantal uur lang vastgehouden, maar uiteindelijk niet opgesloten (NOS, 2024).

Veel meer correspondenten ervaren nare situaties tijdens hun werk in China. De FCCC zet zich hier erg voor in om dit tegen te gaan, maar omdat zij niet erkend zijn door de staat, wordt het hen moeilijker gemaakt om correspondenten te beschermen. Ook oud-correspondent Floris Harm heeft ervaring met het Chinese beleid als het gaat om het bemoeilijken van zijn werkzaamheden. Ook al was hij in de jaren 90 correspondent voor verschillende nieuwsmedia, toen de situatie een stuk minder erg was, heeft hij veel ervaring met het moeizaam werken op locatie. In de tijd dat hij werkzaam was in China, was het verplicht om toestemming te vragen voor het verslaggeven op locatie. “De autoriteiten leidden je dan alleen naar de plekken waarvan je gevraagd had om deze te zien, en hielden je nauw in de gaten”, vertelt hij.

Femke Eelderink geeft meer duiding over de persvrijheid in China en sprak Floris over zijn ervaringen. Bekijk de explainer hier:

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.