Nederland lijkt meer op Engeland

Nederland lijkt meer op Engeland

Bron: CARLOSCRUZ ARTEGRAFIA

Nederland- In een onderzoek dat afgelopen maandag door de NOS naar buiten is gebracht is gebleken dat er steeds meer personeel werkt die Engelstalig zijn in Nederlandse winkels, horeca en supermarkten. Volgens de NOS, die met meerdere winkelketens heeft gesproken, komt dit door de krappe arbeidsmarkt en de nadruk op diversiteit. Alex van de Ven, hoofdmanager van de Shell in Eindhoven, neemt ook Engelstaligen mensen aan. Wel krijgt hij van consumenten soms te horen: ‘Nederland lijkt niet meer op Nederland, maar net op Engeland’.

Oorzaak

Veel winkelketens nemen sinds dit jaar pas medewerkers aan die Engelstalig werken, zoals de Zeeman. Die willen ook diversiteit in de winkel. Volgens de FNV kunnen er ook meer oorzaken spelen. ‘Een simpele reden is ook dat er meer immigranten komen naar Nederland, in 2021 was dat volgens het CBS 91.000 en in 2022 waren dit al 222.000 immigranten. Ook veel mensen uit Oekraïne komen hier naartoe die een baan zoeken. Veel werkgevers zijn op zoek naar ‘juiste’ medewerkers, zo wordt iemand met zichtbare tatoeage die vloeiend Nederlands minder snel aangenomen dan iemand die alleen Engels kan en geen zichtbare tatoeage heeft’, zegt FNV.

Kansen

Van de Ven neemt Engelstaligen in dienst, omdat hij vindt dat iedereen een kans verdient: ‘Tuurlijk hebben we ook last van de krapte op de arbeidsmarkt, maar veel Engelstaligen zijn ook opzoek naar een baan. Iedereen verdient een kans, zeker als ze graag willen werken.’

Audio-reportage door Mielad Amini:

Over de auteur

Mielad Amini

Mijn naam is Mielad Amini. Ik ben geboren in 2003 en woon in Eindhoven. Je kan me elk moment wakker maken voor pizza of een aflevering van Friends of one piece. In 2020 heb ik mijn havodiploma behaald aan de middelbare school: Stedelijk College. Als je me vroeger zou vragen: 'wat wil je later worden?' Zou mijn antwoord politieman geweest zijn. Dit veranderde toen ik in groep 8 meedeed met een TV-programma, de Beste Vrienden Quiz. Door deze ervaring droomde ik ervan om zoiets nog een keer mee te kunnen maken, maar dan als presentator. Hierdoor studeer ik journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en heb ik als doel later mezelf terug te zien op het jeugdjournaal. Om dit doel te bereiken breng ik verhalen uit. Deze verhalen zijn uit IJsselstein en Nieuwegein. Voordat ik een nieuwsbericht of reportage uitbreng doe ik veel onderzoek, zodat ik iedereen met ECHT nieuws kan verassen!