Factcheck: Kunnen kamerplanten je humeur bevorderen

Factcheck: Kunnen kamerplanten je humeur bevorderen

Op 2 november 2023 schreef Marja van Yperen voor de Libelle dat er zes kamerplanten zijn die je humeur verbeteren. Ik onderzocht of kamerplanten ook daadwerkelijk positief bijdragen aan je humeur. Het antwoord is ja, kamerplanten dragen bij aan een beter humeur.

Het is 16 november en over iets meer dan een maand breekt de winter aan. De herfst- en winterperiode is niet alleen de tijd van het jaar waarin de bladeren van de bomen vallen en overal kerstverlichting te zien is. Ook komen de termen herfst- en winterdip weer ter sprake. Mensen die hiermee te maken krijgen, kunnen dipjes en sombere gedachtes ervaren. Volgens Marja van Yperen helpt de aanwezigheid van kamerplanten om je humeur te verbeteren.

Uit een neurowetenschappelijk onderzoek, over de invloed van het immuunsysteem op de regulatie van emoties en gedachten, blijkt dat de bacterie Mycobacterium vaccae tot een toename van serotonine in het brein leidt. Serotonine zorgt vervolgens weer voor een beter humeur en vermindert gevoelens van angst. Vierdejaars Bachelorstudent toegepast biologie Helena Mourão, die reeds onderzoek heeft gedaan naar kamerplanten, vertelt dat deze stoffen ook bij kamerplanten aanwezig kunnen zijn. Mourão: “Het zit niet zo zeer in kamerplanten, maar het kan wel in de potgrond en bladgrond van de kamerplanten zitten”. Volgens Mourão moet je wel je handen vies maken wil je van deze stof profijt maken. Volgens Mourão wordt de stof door je huid geabsorbeerd, dus zal je met je handen in de grond van je planten gaan. Vanzelfsprekend is het volgens Mourão niet dat deze stof in je kamerplanten zit. Mourão: “Deze stof komt meer voor in een grond met veel vegetatie, denk aan tuinen of bossen. Maar het kan in theorie ook bij de grond van kamerplanten voorkomen’’.

In een onderzoek van Universiti Teknologi Malaysia werden 40 studies en experimenten van het psychologische effect van kamerplanten onderzocht en geanalyseerd. Hieruit bleek dat enkel de aanwezigheid van kamerplanten in een ruimte wel degelijk positief effect heeft op ons humeur en ons lichaam. Zo kregen in een onderzoek 90 deelnemers een taak om uit te voeren. Deze taken werden uitgevoerd in drie verschillende ruimtes. In een van deze ruimtes was een kamerplant aanwezig. In de ruimte met de kamerplant was het humeur beter en de stress lager onder de deelnemers dan bij de deelnemers in de andere ruimtes. Je zou dus kunnen zeggen dat de aanwezigheid van de kamerplant hiermee te maken heeft. Echter, het ligt niet per se aan de stoffen of de zuurstof waarvoor kamerplanten zorgen. Want uit een ander onderzoek waarbij in een wachtruimte van een ziekenhuis niet alleen planten, maar ook posters van planten hingen was ook een daling van het stressniveau gemeten bij de 457 aanwezige patiënten.

De grond van kamerplanten kan dus een bacterie bevatten die ervoor zorgt dat onze hersenen serotonine aanmaken. Het is niet vanzelfsprekend dat de kamerplanten zelf ook deze bacterie bevatten. Om de serotonine ook daadwerkelijk op te nemen moet je dus wel even met je handen in de grond van de kamerplant zitten, volgens Mourão. Maar, al met al blijkt uit onderzoek dat enkel de aanwezigheid van planten in een ruimte er al voor kunnen zorgen dat je humeur verbetert en je stress minder wordt. Daarom is de stelling juist, kamerplanten kunnen je humeur verbeteren.

Over de auteur