Kindacteurs: Een kijkje achter de schermen bij de Nederlandse filmindustrie

Kindacteurs: Een kijkje achter de schermen bij de Nederlandse filmindustrie

Afgelopen week werd in de Verenigde Staten de documentaire over Nickelodeon met betrekking tot misbruik bij kindacteurs uitgebracht. Deze serie heeft veel discussie doen oplaaien over de industrie. Het roept de vraag op: hoe zit het eigenlijk met de situatie hier in Nederland?

Kindacteurs spelen een onmisbare rol in de Nederlandse film- en televisie-industrie, waarbij ze vaak een uniek perspectief naar het scherm brengen. Deze jonge sterren zijn te zien in een breed scala aan producties, variërend van films en televisieseries tot theaterstukken en reclames. Hoewel ze voor het oog van de camera stralen, kunnen kindacteurs achter de schermen geconfronteerd worden met diverse uitdagingen. Lange draaidagen, prestatiedruk en blootstelling aan volwassen thema’s kunnen een impact hebben op hun welzijn en ontwikkeling.

Om de veiligheid en het welzijn van kindacteurs te waarborgen, heeft de Nederlandse wetgeving strenge regels opgesteld. Er zijn bijvoorbeeld limieten gesteld aan de werktijden van kindacteurs, en er zijn speciale regels voor schooltijd en rustperiodes tijdens opnames. Desondanks blijft het van essentieel belang om voortdurend te streven naar een veilige en ondersteunende werkomgeving voor deze jonge talenten.

De recente documentaire ‘Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV’ heeft ook de schijnwerpers gericht op de ervaringen van kindacteurs. Deze serie werpt een kritische blik op de uitdagingen waarmee kindacteurs te maken hebben, waaronder machtsmisbruik en uitbuiting. Het heeft geleid tot belangrijke discussies over de bescherming van kindacteurs en de verantwoordelijkheid van de industrie om hun welzijn te waarborgen. “Ik sliep op de bank waar ik normaal slaap en ik werd wakker met hem… Ik opende mijn ogen en hij was me seksueel aan het misbruiken’’, vertelt Drake Bell in de serie. “Ik verstijfde, was volledig in shock en had geen idee hoe ik moest reageren.’’

Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de veiligheid van kindacteurs in Nederland? En wat voor ervaring hebben kindacteurs in onze filmindustrie? Kinderbegeleider Petra Dolleman en kindacteur Brent Schoemaker praten ons bij.

Over de auteur