De vetste dag van het jaar: de Dag van de Kroket

De vetste dag van het jaar: de Dag van de Kroket

Foto: Maryse van den Ham

Op 9 oktober was het de Dag van de Kroket. Op deze dag wordt de kroket extra in de frituur gezet. Nee, deze dag is niet verzonnen vanwege het kroket noemen van een BN’er. Deze dag gaat al veel langer mee: ruim tien jaar. Waar komt deze speciale uitgeroepen dag dan wel vandaan? Deze dag is indirect ontstaan door kroketliefhebber Johannes van Dam.

Sinds 2014 wordt elk jaar de geliefde kroket gevierd. Dit hebben we allemaal te danken aan Johannes van Dam. Van Dam was namelijk een grote kroket-liefhebber en schreef hier zelfs een boek over: Het Krokettenboek. Hierin verzamelde hij al zijn kennis over deze krokante snack én pleitte hij voor een hogere plek van de kroket op de gastronomische ladder. Van Dam overleed in 2013, maar zijn boek kwam later in 2014 uit. Zijn uitgever Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, riepen hierom 9 oktober uit tot de nationale Dag van de Kroket. Waarom 9 oktober? Dat is de geboortedatum van Johannes van Dam.

Ondanks dat de Dag van de Kroket al ruim tien jaar bestaat en gevierd worden, weet niet elke cafetaria en snackbar van deze speciale krokante dag. Volgens het Nederlands Frituurcentrum uit Veldhoven verdient deze populaire snack nog meer aandacht. Het centrum vindt het jammer dat de dag van deze snack tegenvalt, maar benoemen ook dat dit zo is vanwege de valse start die de nationale dag maakte in 2014. Dat jaar liep de Dag van de Kroket namelijk samen met de nationale week van de friet en werd daarom ondergesneeuwd.

In de onderstaande videoreportage gaat redacteur Maryse van den Ham langs bij Kroket fabriek Krokant B.V. om te kijken hoe kroketten worden gemaakt. Ook gaat ze langs bij cafetaria De Brabander waar ze de kroketten klaar maken voor de klanten.

Over de auteur

Maryse van den Ham

Maryse van den Ham is in 2003 geboren in Utrecht en woont sinds 2014 in Leersum. Als kind vond ze het al leuk om teksten voor anderen te schrijven. Het liefst schrijft ze fictie verhalen, maar sinds Maryse de mbo-opleiding Media en Communicatie is gaan doen, vindt ze het ook leuk om informatieve teksten te schrijven. Een opdracht voor NU.nl heeft haar gemotiveerd om journalistiek te gaan studeren op de Hogeschool in Utrecht. Maryse probeert zich zoveel mogelijk te verdiepen in onderwerpen, wil mensen informeren met haar teksten en meningen bij andere opwekken.