Bewerkte koolhydraten; is dat broodnodig?

Bewerkte koolhydraten; is dat broodnodig?

Bread baking industry, tasty pastry

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die minder of geen koolhydraten eten. Dit kan zowel uit het principe om af te vallen of het is gebaseerd op de eetgewoontes van mensen uit de oertijd. Dit zou namelijk beter zijn voor een menselijk lichaam.

Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen consumeren minder dan 130 koolhydraten per dag. Meestal worden deze aanpassingen in een dieet gerelateerd aan afvallen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van minder koolhydraten wel degelijk kan helpen met het afvallen. Ook zijn er de laatste tijd meer mensen die zich bezighouden met hun voeding om andere redenen. Zo zou het een dieet met lage koolhydraten een bijdrage hebben aan een hoger energielevel. Vaak is een koolhydraatarm dieet rijk aan eiwitten, hiervan krijg je langer een gevoel van verzadiging. Eiwitten zijn erg belangrijk voor het opbouwen van spieren, het eten van voldoende eiwitten tijdens het afvallen kan betekenen dat je meer spiermassa behoudt.

Tegenhangers beweren dat het eten van weinig tot geen koolhydraten schadelijke effecten op het lichaam kan hebben. Er is geen bewijs voor deze theorie. Ook kan een koolhydraatarm dieet relatief hoog zijn in dierlijke eiwitten en vetten. Dit ligt alleen wel aan hoe je dit dieet invult. Een dieet die te hoog in vet is, is vaak ook te hoog in verzadigd vet en dit kan een risico zijn op hart- en vaatziektes. Tevens bestaat er een risico op tekorten van andere voedingsstoffen zoals vitamine b, ijzer en jodium.

Zoals bepaalde vitamine b’s, ijzer en jodium. Brood is een goed voorbeeld van een rijke bron aan jodium, daarnaast loop je de positieve effecten mis van koolhydraatrijke producten. Volkorenproducten verlagen namelijk de kans op hartziektes en diabetes type 2.

Kijk hier de reportage over de productie van brood en in hoeverre bewerkt brood goed voor je is.

Over de auteur

Noa van de Weerd

Noa van de Weerd is een 18-jarige student-journalist op de hogeschool Utrecht. Ze is geboren in Ede en woont in Amerongen. In 2022 heeft zij haar diploma gehaald op het christelijk lyceum in Veenendaal. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om met haar vriendinnen iets te doen en om te sporten in de sportschool. Ze kijkt er naar uit om bezig te zijn met de journalistiek!