Dag van de veilige abortus

Dag van de veilige abortus

Paper note with word Abortion and pills on white wooden background, flat lay

Vandaag, donderdag 28 september, is het de internationale dag van de veilige abortus. Dit jaar staat deze dag in het teken van abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Er wordt vandaag een manifest aangeboden met een oproep om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen.

Gunilla Kleiverda, van Woman on waves, vertelt waarom dit van belang is. ‘Vrouwen kunnen in principe gecriminaliseerd worden. Vroeger, toen de abortus tot stand kwam, was er alleen sprake van instrumentele abortus, dus met een zuigbuisje werd de baarmoeder leeggemaakt. Nu is er ook medicamenteuze abortus, vrouwen kunnen ook via het internet zelf de abortuspil bestellen. In Engeland zit er een vrouw achter de tralies die zelf haar zwangerschap heeft afgebroken. In Nederland kan dat theoretisch ook als je dat doet, want je mag alleen maar abortus verrichten als je een arts bent werkend in een kliniek met een vergunning. De meeste vrouwen die een abortuspil slikken zijn geen arts en werken niet in een kliniek met een vergunning. Het is in Nederland nog niet voorgekomen dat een vrouw vervolgd werd,maar er is in Europa allerlei tendensen ontstaan dus we moeten voorkomen dat dat ook in Nederland gebeurt.’ 

Kees van Helden is van vereniging Kies Leven. Hij is van mening dat er geen veilige abortus ontstaat. Kees van Helden verteld wat hij met zijn organisatie doet. ‘Onze organisatie kijkt mee naar vrouwen die onbedoeld zwanger zijn, we kijken mee met wat heb je nodig om wel voor jouw kindje te gaan. Als een vrouw overweegt om een abortus te doen vanwege financiën, dan zegt de overheid: Wij betalen jouw abortus. Ik denk dat wij om die vrouwen heen moeten staan, zodat ze met steun wel kunnen kiezen voor een kindje.

Over de auteur

Froukje Idema

Froukje Idema (2004) is een journalistiek student aan de hogeschool Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in het vak en heeft een breed interesse veld. Ook vind ze het interessant om maatschappelijke discussies op de voet te volgen. Het liefst zou ze de onderzoeksjournalistiek ingaan.