De productie van elektronische muziek

De productie van elektronische muziek

Elektronische muziek is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vroeger stonden bands op het podium, maar bij elektronische muziek zie je meestal alleen een laptop. Ik duik in de wereld van elektronische muziek en onderzoek hoe elektronische muziek wordt gemaakt.

Elektronische muziek werd eind 19e eeuw voor het eerst ontwikkeld. Componisten experimenteerden met elektronische instrumenten en combineerden dit met elkaar. Deze instrumenten kwamen niet veel voor in de muziekindustrie vergeleken met de klassieke instrumenten. Daarom werd er maar weinig elektronische muziek gemaakt en was er weinig publiek. Door de jaren heen veranderde dit mede door technologische ontwikkelingen. Daarnaast kwamen er componisten als Giorgio Moroder die zich volledig focusten op dit genre. Elektronische muziek werd voor meer mensen toegankelijk, waardoor het aantal elektronische muziekstukken groeide. Het publiek groeide ook mee. August Nouwen, een elektronische muziek- en hiphopproducent, vertelt: ‘’Vroeger kocht je synthesizers voor 1200 tot 700 euro. Tegenwoordig staan deze digitaal in programma’s.’’ Hierdoor wordt het dus makkelijker te produceren en heb je niet per se een uitgebreide studio nodig.

Maar de afgelopen jaren is elektronische muziek vooral gegroeid door social media en de vele subgenres. Platformen als TikTok spelen hier volgens Bodine Raven een hoofdrol in. Raven is een elektronische muziekfan en gaat drie keer per maand naar elektronische muziekfeesten of festivals. Bodine zegt: ‘’Eerst hoorde ik het wel eens van vrienden en toen vond ik het niks. Maar hoe meer ik het op TikTok hoorde, hoe leuker ik het begon te vinden’’. Ook door de vele subgenres begon zij meer elektronische muziek te luisteren. Raven vervolgt: ‘’Toen ik mezelf ging verdiepen, vond ik artiesten en stijlen die meer bij mij pasten’’.

Raven had echter geen idee hoe het eigenlijk wordt gemaakt. Nouwen legt uit wat de basis van de productie is en hoe hij te werk gaat. In de video hieronder vind je zijn uitgebreide uitleg.

Over de auteur