Een dag van liefde, zorg en aandacht voor onze trouwe metgezellen

Een dag van liefde, zorg en aandacht voor onze trouwe metgezellen

Vandaag is het 4 oktober, ook wel dierendag. Dierendag staat in het teken van het verbeteren van de levensomstandigheden van dieren. Dit betekent simpelweg dat je jouw (huis)dieren extra mag verwennen vandaag. Twee organisaties die zich extra inzetten voor de gezondheid van de dieren zijn de dierenambulance en de DOA (Dierenopvang Amsterdam).

De DOA organiseert voor dierendag een campagne genaamd, asieldierendag. ‘Dit jaar vragen de dieren aandacht voor zichzelf, dus aandacht voor de vergeten dieren in het asiel. Mensen kunnen een donatie geven voor een traktatie, ‘ vertelt Jeanine Kormann (communicatiespecialist DOA). Op die manier kan de organisatie nog net wat meer aandacht geven aan de dieren dan normaal. ‘De dieren hier hebben geen baasje, dus daarom vragen wij met deze campagne extra aandacht voor dieren in het asiel, ‘ aldus Jeanine. De organisatie staat in de ochtend samen stil bij deze dag.

Een stichting waarmee het asiel veel samenwerkt is de dierenambulance. Zij brengen namelijk de gevonden dieren waar geen eigenaar voor is gevonden naar het asiel. De dierenambulance zet zich dag en nacht in. ‘Je kan je niet zomaar afmelden of niet komen opdagen bij dit werk, de dieren rekenen namelijk op je,’ vertelt Astrid van de Ven (dierenhulpverlener).  Het is volgens haar dan ook een grote verantwoordelijkheid om dit werk uit te voeren.

Naast de verantwoordelijkheid bij de dieren ambulance zelf, ligt er ook een verantwoording bij de beller. Wanneer je namelijk van plan bent om voor een loslopend dier te bellen,  is het veiligstellen van de dieren een belangrijk deel. ‘Veiligstellen betekent bijvoorbeeld bij een vogel, de vogel in een doosje doen of er een wasmand overheen zetten. En bij een hond hem ergers aan vast lijnen. Dit met reden dat het diertje niet weg kan, het kan namelijk wel even duren voordat wij bij het dier aankomen, aangezien wij het ook erg druk hebben. Als een dier is veiliggesteld kan je er een bakje water met opgelost suiker neerzetten, daardoor krijgt het dier wat energie, ‘ legt Erik-jan Borst (meldkamerspecialist) uit.

Ben je benieuwd hoe een dag eruitziet bij de dierenambulance, luister dan naar de audioreportage gemaakt door Fleur Berkel. In de reportage hoor je Jacques Veenstra (meldkamerspecialist), Astrid van de Ven en Ronald Waldt (ambulancechauffeur).

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.