De triceratops: een mysterieus wezen

De triceratops: een mysterieus wezen

Schedel van Triceratops, foto gemaakt door Jens Sikkema

Al ongelofelijk lang wekken de gigantische dinosaurussen die ooit eens onze aarde bewoonden, verwondering en nieuwsgierigheid op. Onder deze prehistorische reuzen neemt de Triceratops een bijzondere plek in. Met zijn imposante gestalte en opvallende kenmerken is de Triceratops uitgegroeid tot een symbool van kracht en verdediging in de wereld van de paleontologie.

De naam Triceratops komt van de Griekse woorden “trike”, wat “drie” betekent, en “keras”, wat “hoorn” betekent. Het verwijst naar de opvallende drie grote hoorns die uit zijn schedel steken, samen met een stevig hoornig schild dat zijn nek beschermt. Wetenschappers hebben de Triceratops geïdentificeerd als een sterke herbivoor die weinig te vrezen had van roofdieren toen hij leefde.

Met een geschatte lengte van maximaal 9 meter en een gewicht tot wel 12.000 kilogram, was de Triceratops een kolossaal dier dat een belangrijke rol speelde in zijn prehistorische omgeving. Over hoe de wezens vroeger geleefd hebben geeft Jimmy de Rooij onderzoeken bij Naturalis het volgende antwoord, ” op basis van fysisch chemische eigenschappen van de honderden gevonden tanden kunnen we concluderen dat de wezens tenminste in kleine kuddes rond zouden hebben getrokken.” Tot deze conclusie zijn ze gekomen na het vinden van 5 verschillende Triceratops die bij elkaar onder gesteente begraven lagen.  Deze nieuwe inzichten werpen een fascinerend licht op de evolutie van sociale structuren bij dinosauriërs en benadrukken de complexiteit van deze oude wezens.

Hoewel de Triceratops al lang uitgestorven is, zijn er nog steeds vragen over zijn bestaan. Hij blijft een van de meest geliefde en bestudeerde dinosauriërs uit het verleden van onze planeet, dankzij zijn iconische uiterlijk en veronderstelde kracht.

In de onderstaande reportage gaat redacteur Jens Sikkema langs bij Naturalis om de preparatie van het mystische wezen in Beeld te brengen.

Over de auteur