OSIRIS-REx komt weer terug naar huis

OSIRIS-REx komt weer terug naar huis

Zondag komt het ruimtevaartuig OSIRIS-REx terug op aarde na een missie naar de planetoïde Bennu, een asteroïde die zich in een baan rond de zon beweegt net zoals een dwergplaneet. Het vaartuig is hiernaar vertrokken op 8 september 2016 en in 2018 aangekomen om materiaal te verzamelen.

OSIRIS-REx staat voor Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer. Het NASA-ruimtevaartuig zal op 24 september in de Utah-woestijn, waar NASA vaker zulke ruimtevaartuigen laat landen, worden gedropt en kan inzichten verschaffen in het ontstaan van ons zonnestelsel. Dit is de eerste keer dat NASA een asteroïde-monster uit de ruimte terugbrengt. Het ruimtevaartuig zal het monster afleveren en doorgaan met het bestuderen van een andere asteroïde. Er is uitgebreid geoefend om het monster veilig terug te halen, en het wordt verwacht dat OSIRIS-REx ongeveer 8,8 ounces (ongeveer het gewicht van één kopje) materiaal heeft verzameld van Bennu. Ook heeft het voertuig sporen van water gevonden op de rots. De OSIRIS-REx-missie van NASA, onderdeel van het NASA New Frontiers Program, zal de eerste Amerikaanse missie zijn die een monster van een asteroïde ophaalt en naar de aarde brengt voor verder onderzoek, ze verwachten zo’n 250 gram aan monsters, meer dan Japan eerder heeft verzameld.

Over de auteur

Renate van Holst

Mijn naam is Renate van Holst, ik ben 18 jaar en ik kom uit Alblasserdam. Na de HAVO afgerond te hebben ben ik nu eerstejaars student aan Hogeschool Utrecht voor journalistiek. Ik hou van reizen en in de journalistiek ben ik erg geïnteresseerd in het buitenland en zou ik graag documentaires maken over landen en samenlevingen die minder in het nieuws zijn. Ook zou ik graag te werk willen gaan in de filmindustrie.