Hoe komt het dat er zoveel landen betrokken zijn bij het ‘Nagorno-Karabach conflict’?

Hoe komt het dat er zoveel landen betrokken zijn bij het ‘Nagorno-Karabach conflict’?

Gebergte dat door de betrokken gebieden ligt.

Het conflict in Nagorno-Karabach. Een situatie waarvan het leed jarenlang op de achtergrond bleef, maar nu weer terug in beeld is. Over de hele wereld zijn er landen die beïnvloed worden door het dit conflict. Maar waarom heeft Nagorno-Karabach zo’n wereldwijde impact?

Het conflict
De strijd speelt zich af tussen Armenië en Azerbeidzjan, zij worden gesteund door landen over de hele wereld. Armenië wordt officieel gesteund door Rusland en Iran en Azerbeidzjan door Turkije en Israël. De VS en de E.U. zijn ook betrokken, zij proberen namelijk te bemiddelen tussen de twee partijen. Dit is van belang, omdat er zoveel landen betrokken zijn kan dit conflict snel uitlopen op een oorlog.

Geschiedenis
Nagorno-Karabach is internationaal gezien van Azerbeidzjan, maar wordt bewoond en bestuurd door Armenië. In 1988 keerde de Armeniërs in de enclave zich tegen Azerbeidzjan en vluchtte het Azerbeidzjaanse volk uit het gebied. ‘De bevolking werd in hele erge toestand teruggestuurd, mensen werden onthoofd en zwangere vrouwen werden mishandeld.’ zegt Gullar Ziyadkhanli, een Azerbeidjaanse vrouw die tot 1999 in het land heeft gewoond. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) werden Armenië en Azerbeidzjan onafhankelijk. Er ontstond een oorlog over het gebied
die tot 1994 duurde. Armenië won en Nagorno-Karabach splitste zich van Azerbeidzjan. Volgens Gurgun Hakopian, lid van adviesgroep FAON, kozen de Karabachers ervoor om bij Armenië te horen, omdat uit de twee slechte opties Armenië de beste optie was. ‘Het liefst wilde de enclave namelijk onafhankelijk blijven.’ In eerste instantie was het na de splitsing ook de bedoeling dat gebied bij Armenië zou horen, maar Rusland besloot het toch een autonoom te maken. ‘Waarom Rusland dat heeft gedaan weet niemand.’ Aldus Hakopian.

Recente ontwikkelingen
In 2020 deed Azerbeidzjan een poging om het gebied terug te winnen voor zichzelf. Het land kreeg het voor elkaar om een flink deel van de enclave te heroveren. Nadat er een akkoord was bereikt, door bemiddeling van Rusland, over een wapenstilstand werd er besloten dat Azerbeidzjan het veroverde gebied mocht behouden en dat Armenië zich terug moest trekken.

Voorafgaand aan de oplaaiing deze weken, was het al een hele tijd onrustig in het gebied. Azerbeidzjan laat al 9 maanden geen voedsel en medicijnen toe in het gebied, dit doen ze door de enige toegangsweg gesloten te houden.

Bekijk hieronder een korte uitlegvideo over het conflict.

Over de auteur

Anna van den Hazel

Anna van den Hazel (2004) is een enthousiaste student aan de hogeschool voor journalistiek met een grote passie voor kennis. Al van jongs af aan wil ze graag zoveel mogelijk van alles leren en weten. Om deze wens waar te maken studeert ze sinds augustus 2022 aan de hogeschool voor journalistiek. Daarbij vind ze het belangrijk om de positieve kant van het nieuws te laten zien. Naast leren vindt Anna het leuk om te socialiseren, in de keuken te staan, sporten, gamen en haar creativiteit te uiten.