Dalit Lymor over wat de CIJO nu doet in de situatie waar Israël zich in verkeerd

Dalit Lymor over wat de CIJO nu doet in de situatie waar Israël zich in verkeerd

Op 7 oktober is de oorlog in Israël opnieuw uitgeroepen na een massale raketbeschietingen op het zuidelijke deel van Israël en Jeruzalem. Ook is er infiltratie op Israëlisch grondgebied door gewapende commando’s die uit Gaza komen en zijn er straatgevechten in verschillende steden. Dalit Lymor legt uit wat de jongerenorganisatie van CIDI nu doet en hoe zij een vreedzame oplossing voor zich zien.

Dalit Lymor is voorzitter van de jongeren partij van CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël. CIJO is opgericht voor en door studenten die vanuit verschillende achtergronden een brede interesse hebben in Israël. De missie van CIJO is dat zij Israël steunen en geloven dat vrede in het Midden-Oosten mogelijk is. Het bestaansrecht van Israël als democratische staat, staan centraal bij CIJO.

Er zijn al verschillende oplossingen genoemd voor het conflict tussen Israël en Palestina. Één van deze oplossingen is de twee-statenoplossing. CIJO streeft dit na. De twee-statenoplossing houdt in dat er twee onafhankelijke staten worden opgericht op het grondgebied van het voormalige mandaatgebied Palestina. De eerste poging van deze oplossing stamt af uit 1947. Maarten van Rossum zegt in zijn podcast dat je bij die oplossing sowieso je vraagtekens kunt zetten en dat hij volledig uit het zicht verdwenen is. “En dan zie je nu gaat Hamas verliezen, ja Hamas gaat dik verliezen”, aldus Maarten van Rossum in zijn podcast. Verder zegt hij dat Israël kwetsbaar is gebleken en dit altijd zou blijven als er geen deal komt. Maar met deze deal moeten de Palestijnen kunnen leven, maar ook Israël en alle bondgenoten van Israël zouden daar een bijdrage aan moeten leveren.

In het audio fragment hoor je of Dalit Lymor denkt dat deze oplossing nog haalbaar is. Daarnaast is het voor CIJO een belangrijk punt om beide kanten van het conflict te herkennen en bespreekbaar te maken. Ook hierover vroegen onze presentatoren haar in de afgelopen uitzending.

Over de auteur

Jill Buining

Jill Buining (2003) is erg sociaal en nieuwsgierig. Komt van origine uit Utrecht. Jill is erg geïnteresseerd in het onderwerp radio, omdat ze het een goede manier vindt om een verhaal te delen. Daarbij ligt haar interesse bij echte verhalen, zodra er iets gebeurd is wil Jill het liefst als allereerst weten wat er aan de hand is. Alles om haar heen is een inspiratie voor Jill en probeert overal een verhaal achter te zoeken. Verder is ze erg creatief en is ze graag met nieuwe dingen bezig.