Vredesorganisatie PAX zoekt naar vrede in een verschrikkelijke oorlog

Vredesorganisatie PAX zoekt naar vrede in een verschrikkelijke oorlog

Op zaterdag 7 oktober heeft de militante Palestijnse beweging Hamas een aanval geopend op Israël. Na deze terroristische aanval heeft Israël de oorlog verklaard aan Hamas. Het conflict dat al decennialang speelt, is sinds zaterdag een bloedbad geworden aan beide kanten, met al duizenden doden tot gevolg. Vredesorganisatie PAX probeert in dit conflict vrede te bewerkstelligen voor de onschuldige bewoners van het gebied.

Vredesorganisatie PAX is de grootste vredesorganisatie van Nederland. Ze werken aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en aan het opbouwen van inclusieve vrede. Dit doen ze in conflictgebieden wereldwijd, samen met lokale partners. Thomas van Gool werkt al bijna 5 jaar bij PAX. Hij is nu projectleider bij het Israëlisch-Palestijnse conflict en heeft 2 jaar in Palestijns gebied gewoond. Thomas merkt dat er veel uitdagingen zijn bij het streven naar vrede in het gebied: “De internationale gemeenschap in Nederland en de EU zijn niet consequent. Je ziet dat ze altijd praten over mensenrechten die bevorderd moeten worden. Maar als er dan mensenrechten worden geschonden, wordt er vaak niet op gereageerd, en dan laten ze het eigenlijk liggen.”

PAX is druk bezig in het gebied om de burgers te helpen. Dit doen ze door goed te luisteren en in contact te staan met de mensen, om te achterhalen wat ze nodig hebben. Ook roepen we op dat er na de verschrikkelijke gebeurtenissen de-escalatie moet zijn, en hier spreken we ook de politici op aan. Thomas vindt dat om tot een oplossing in dit conflict te komen, je naar de grondoorzaken moet kijken en de oorsprong van het conflict moet begrijpen. Volgens Thomas spelen de grondoorzaken, zoals de illegale bezetting en ongelijkheid, een cruciale rol. Het is van essentieel belang dat internationale rechten en mensenrechten worden gehandhaafd, zodat iedereen in veiligheid en vrede kan leven, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Benieuwd naar het hele interview met Thomas, check het hier onder!

Over de auteur

Wester Schoorl

Wester Schoorl(20) jaar jong zit aan zijn eerste jaar op het HU en wilt heel graag een topjournalist worden. Zijn interesses liggen bij sport en onderzoeksjournalistiek maar ook andere aspecten van de journalistiek vindt hij interessant. Hij vindt het belangrijk dat meer mensen het nieuws lezen en hier gaat hij ook voor zorgen.