Mannen en mentale gezondheid: Ze durven er niet altijd over te praten

Mannen en mentale gezondheid: Ze durven er niet altijd over te praten

Foto : Maria Belkadi

In een wereld die voortdurend verandert, ervaren mannen nog altijd de druk om te voldoen aan traditionele verwachtingen en stereotypen. Hoewel de maatschappij vooruitgaat wanneer het komt tot mentale gezondheid en er inmiddels al veel meer over wordt gesproken, blijft er toch taboe rondom mannen die dit ervaren. 

Al jarenlang kampt Jannes van Laere (20 jaar) met depressieve gevoelens. Hoewel hij nu de moed heeft om er openlijk over te praten, was dit niet altijd het geval. In het verleden heeft hij zelf ervaren dat vrienden zijn mentale gezondheid niet serieus namen, wat ervoor zorgde dat hij er liever niet meer over sprak.

Volgens psycholoog.nl  bestaat er nog steeds de overtuiging dat psychische klachten alleen bij vrouwen voorkomen en dat mannen als het “sterkere” geslacht worden beschouwd. Het bespreken van negatieve gevoelens wordt ten onrechte gezien als een teken van zwakte. “Praten helpt,” benadrukt therapeut Koen Gubbers, die bekend is met het stigma waarbij mannen terughoudend zijn om te praten over hun mentale gezondheid. Het vermijden van gesprekken over depressieve gevoelens kan echter leiden tot ernstigere gevolgen, waaronder zelfdoding. Mannen praten over het algemeen minder over hun gevoelens, maar de cijfers zijn opmerkelijk: zelfdoding komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

In de audioreportage is de volgende muziek gebruikt:
Meydän – Away
https://freemusicarchive.org/music/Meydan/Ambient_1860/Away_1569/
CC BY-NC 4.0 DEED

Over de auteur

Maria Belkadi

Mijn naam is Maria en ik ben een 20-jarige journalist in opleiding, hiervoor heb ik mbo-marketing en communicatie afgerond, maar journalistiek is mijn passie. Ik wil de verhalen kunnen vertellen van andere en gebeurtenissen in beeld brengen. Als kind wilde ik altijd dingen weten en later door de jaren heen is dit nooit afgenomen. Ik ben altijd nieuwsgierig en durf vragen te stellen om op antwoorden te komen. Ik zal nooit uitgeput raken van de grote wereld die zich omringt met verhalen, verhalen die ik wil vertellen.