Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Raadsleden en inwoners Stichtse Vecht slecht geïnformeerd over vierde aanvliegroute Schiphol

Raadsleden en inwoners Stichtse Vecht slecht geïnformeerd over vierde aanvliegroute Schiphol

Landend vliegtuig Schiphol

De petitie Stop4deroute maakt een doorstart, zo schreef GroenLinks Stichtse Vecht onlangs op Facebook. Met het oog op de aankomende raadsvergadering van 26 september is dat een positief bericht, maar veel mensen weten helemaal niet van de problemen die de vierde aanvliegroute naar Schiphol met zich meebrengt. 

De vierde aanvliegroute naar Schiphol, die dus over Utrecht gaat, zal niet alleen geluidsoverlast veroorzaken maar ook grote invloed hebben op de natuur en het klimaat. De laagvliegende vliegtuigen stoten bijvoorbeeld giftige stoffen uit, maar de vierde aanvliegroute zal ervoor zorgen dat het aantal vluchten van en naar Schiphol alleen maar zal toenemen, met alle gevolgen van dien. In de luchtvaartnota 2020-2050 staat dat Schiphol mag gaan doorgroeien van het huidige 422.000 naar 800.000 vluchten per jaar, al is dit nu tijdelijk verminderd naar 440.000.

“Er zijn weinig mensen die weten over de problemen en wat hen letterlijk boven het hoofd hangt” zegt Jan Boesen, regiocoördinator van de petitie namens Stichtse Vecht. Hij vindt dat gemeenteraadsleden niet goed geïnformeerd zijn over het probleem; “Het is lachwekkend. Ze kennen gewoon de stukken niet en weten niet wat er speelt.” Zo wordt er bijvoorbeeld niet gecontroleerd of Schiphol zich wel echt houdt aan dat maximale aantal vluchten van 440.000 per jaar. Jan snapt dat de leden parttimers zijn en geen tijd hebben om zich helemaal in te lezen in alle dossiers, “maar ze gaan er uiteindelijk wel over en vertegenwoordigen onze belangen.”

Steun voor de petitie is er wel, maar de meningen zijn verdeeld. De motie is opnieuw ingediend door het CDA, GroenLinks, PvdA, Het Vechts Verbond en de SP. Er zijn een aantal partijen (Streekbelangen, Lokaal Liberaal, D66 en de SGP) die ook tegen de vierde route stemmen, maar het niet nodig vinden om hier nog een motie over in te dienen omdat dit een half jaar geleden ook al is gedaan. Jan Boesen wil mensen in Stichtse Vecht oproepen om zichzelf te informeren en dan een keuze te maken; “Kom in verzet, want het helpt. Het helpt om een petitie te ondertekenen en het helpt om naar Den Haag te gaan en je protest te laten horen,” aldus de regiocoördinator van petitie Stop4deroute.

In onderstaand audiobericht hoor je Albert Gemke, raadslid van GroenLinks Stichtse Vecht, geïnterviewd door Loïs van Beeren.

 

Over de auteur

Femke Leegsma

Mijn naam is Femke Leegsma, ik ben twintig jaar oud en ik woon in Balkbrug, Overijssel. Ik ben eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. In 2022 heb ik mijn vwo afgerond en toen heb ik een jaar lang door Australië gereisd; dat was veruit de beste ervaring van mijn leven. Ik wil graag van deze passie voor reizen mijn werk maken en heb daarom de ambitie om vanuit het buitenland te werken, bijvoorbeeld als correspondent. Verder ben ik veel bezig met sport, dus misschien zie je mij ook wel over een aantal jaar op tv tijdens het WK vrouwenvoetbal. Ik wil journaliste worden omdat ik nieuwsgierig en avontuurlijk ben, interesse heb voor verhalen van mensen over de hele wereld en deze verhalen graag een podium wil geven. Ook vind ik het leuk om me te verdiepen in ingewikkelde of lastige onderwerpen en deze op zo'n manier te verwoorden dat ze voor jongeren beter te begrijpen zijn.