Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Stichtse Vecht in tweestrijd: gemengde gevoelens omtrent groene daken en duurzaamheid

Stichtse Vecht in tweestrijd: gemengde gevoelens omtrent groene daken en duurzaamheid

Emma Ekering in gesprek met woordvoerder Stichtse Vecht Ronald Loeve.

Tussen de kakelende kippen en de neergaande zon vond afgelopen maandag in het centrum van Maarssen de bewonersavond voor Duurzame Daken plaats. Terwijl de eerste kopjes koffie en thee werden geschonken, stroomden er steeds meer mensen binnen in het Milieu Educatief Centrum Maarssen. De gemeente Stichtse Vecht koestert de wens om meer groene daken en zonnepanelen te zien, maar de bewoners zijn nog niet geheel overtuigd. Hoewel er in het algemeen groeiende aandacht is voor klimaatproblemen, blijkt dat meer informatie en discussie nodig zijn om bewoners volledig te overtuigen. 

In het knus gedecoreerde recreatiecentrum nemen de aanwezigen plaats in de voorste rijen. Wanneer men om zich heen kijkt, vallen vooral wat oudere gezichten op. Ieke Benschop van de Natuur en Milieu Federatie Utrecht, NMU, komt als eerste aan het woord. Ze benoemd eerst de planning van de avond. Met grote belangstelling luisteren de ongeveer 40 bewoners naar de spreker. Ieke zelf zal het spits afbijten door een introductie te geven over de duurzame daken. Daarna zullen twee leveranciers van de daken, Eduard Beekhuizen van Babylon Daken en Daan Bloeme van Solar Sedum, aan het woord komen. Ten slotte zal Ronald Loeve van de gemeente Stichtse Vecht het hebben over het belang van de daken en over de subsidie.

Ieke Benschop benoemt meteen de meestgestelde vraag van de avond: waarom? Ieke vertelt met veel overtuiging dat duurzame daken bijdragen aan meer biodiversiteit, de verlaging van hittestress, en de absorptie van geluid. Ook zou een duurzaam dak zorgen voor meer energie-efficiëntie: een duurzaam dak verkoelt tot wel 4 graden in de zomer. In combinatie met zonnepanelen wordt ook nog energie opgewekt. Het rendement van de zonnepanelen is 4 tot 15% hoger op warme dagen. Maar is dit toch bijna te goed om waar te zijn?

Vanuit de achterhoek van de zaal is een bezorgd geluid te horen. Een bewoner deelt zijn mening over de kosten. ‘Ik heb zitten zoeken in de presentatie en ik heb het maar één keer voorbij zien komen, het woord kosten. Als ik volgende week maandag zo’n dak aan zou willen leggen, zou ik vanavond nog de kosten moeten weten. Waarom is er niet een handige spreadsheet hiervoor?’ zegt de ongeruste bewoner. Ieke vindt het een goed idee van de meneer, en zegt dat ze wel al een kleiner tabelletje had. Ze benadrukt ook dat het eenvoudigste duurzame dak begint tussen de 50 en de 60 euro per m². De overheid subsidieert hiervan slechts 25 euro per m².

Eduard Beekhuizen van Babylon Daken vertelt over hun duurzame dakprojecten. Met volle aandacht van het publiek wordt er geluisterd. Voor een duurzamere optie kan men in plaats van minerale wol schapenwol gebruiken. Dit hoeft niet gewassen te worden wat energie bespaart. Een andere optie kan bijvoorbeeld een kurk of hennep laag in je dak hebben. ‘Een nadeel hiervan is wel dat het vaak wat duurder is’, vertelt Beekhuizen eerlijk. Een andere burger vraagt hoeveel een m² ongeveer weegt. Daan antwoordde: ‘Standaard 55 kg, lichtgewicht 45 kg en van schapenwol slechts 35 kg.’

Na de presentatie ontstonden er gesprekken. Terwijl enkele bewoners meteen naar huis gaan, vormen de meerderheid kleine groepjes. Binnen deze discussiegroepen is er de kans om vragen te stellen aan de sprekers of om als bewoners onderling meningen te delen. Een vrouwelijke bewoner staat open voor een gesprek. Annerieke Bakker vertelt over haar motivatie om deel te nemen aan de avond: ‘We zijn net hier verhuisd, en we waren bij het mini-festival van MEC voor hun 30 jaar bestaan. Mijn man heeft zich toen ingeschreven bij de nieuwsbrief, en zo zijn we hier beland. We hebben veel vragen over wat we met onze tuin gaan doen, dus dit leek ons interessant. Ik dacht wel dat het iets breder zou zijn dan dit.’ Er wordt doorgevraagd over deze opmerking. ‘Ik vind het wel boeiend, maar ik vind het interactieniveau wat minder.’ In een vervolgvraag wordt aan Annerieke gevraagd of ze zelf overwoog om haar huis te verduurzamen als eindconclusie van deze avond. ‘Bij ons vorige huis was het niet mogelijk. Dit huis nu is beter, en we hebben een schuur waar het op zou kunnen’, vertelt Annerieke. ‘Ik overweeg wel om het te doen, maar ik zal er niet veel prioriteit aan geven.’

Tijdens datzelfde spreekmoment wordt Ieke Benschop nog enkele vragen gesteld. Over de vermindering van klimaatverandering door groene daken heeft Ieke het volgende te vertellen: ‘Het heet klimaatadaptatie als je met groene daken aan de slag gaat, want de verandering is daar. We krijgen bijvoorbeeld te maken met hogere temperaturen, meer neerslag en langere periodes van droogte. Op al die effecten van klimaatverandering pas je je dus eigenlijk aan. Door het nemen van een groen dak kan je hier makkelijker mee omgaan.’ Er wordt aan Ieke gevraagd of er veel interesse was in het nemen van een groen dak. ‘Ik denk dat steeds meer mensen zich bezighouden met het klimaatvraagstuk’, vertelt Ieke. ‘Maar er waren inderdaad meer aanmeldingen dan mensen die daadwerkelijk aanwezig waren.’

Kortom, bewoners in Stichtse Vecht hebben gemengde gevoelens over groene daken. Sommigen zien de voordelen voor het milieu en overwegen verduurzaming, maar anderen maken zich zorgen over de kosten en vinden het minder belangrijk. Hoewel de bewustwording van klimaatkwesties in het algemeen groeit, blijkt dat meer informatie en discussie nodig zijn om bewoners volledig te overtuigen van groene daken.

Audio reportage door Emma Ekering

Over de auteur

Annebelle van Nieuwenhoven Helbach

Annebelle van Nieuwenhoven (2006), geboren in Amsterdam en woonachtig in Den Haag. Ze studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Door haar residentie in hartje Den Haag is Annebelle altijd bekend met alle recente politieke gebeurtenissen. Dit is dus ook iets wat haar zeer interesseert. Ze overweegt om te werken bij een radioprogramma/podcast, maar ze zou het ook geweldig vinden om artikelen te schrijven over onderwerpen waar haar passie ligt, zoals mode, kunst of muziek. Annebelle hecht groot belang aan het verspreiden van informatie en wil graag een bijdrage leveren aan het zorgen dat iedereen in het land op de hoogte is van de actuele gebeurtenissen.