Studenten geschokt door renteverhoging

Studenten geschokt door renteverhoging

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PriceGoesUp.png Jmanderson1982 This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Afgelopen maandag kregen studenten een bericht van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) waarin werd uitgelegd dat de rente op studieleningen volgend jaar zal stijgen naar 2,56 procent. Dat is meer dan vijf keer het huidige tarief. Studente Puck Neigh van Lier en penningmeester Luca Hellings van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) leggen uit wat de verhoging voor studenten betekent.

Puck Neigh van Lier is een studente in Utrecht. Ze werkt in de horeca, maar had haar baan net opgezegd toen de aankondiging werd gedaan. Ze maakt zich zorgen over de hoge kosten die aan haar lening vastzitten en voelt zich verraden door de overheid. Er werd volgens Puck altijd een beeld geschetst dat de lening rentevrij zou zijn en dat het geen invloed zou hebben op het kopen van een huis.

Ook het ISO is niet tevreden met de aankondiging. Ze vinden dat de nieuwe rente niet het voordelige tarief is, dat door de overheid beloofd werd bij de invoering van het leenstelsel. Penningmeester Luca Hellings legt uit dat de hoogte van de lening gekoppeld is aan de staatsobligaties die vijf jaar lopen. Het ISO is van plan om met ludieke acties de politiek te laten zien dat ze het oneens zijn met de geplande verhoging.

In deze audioreportage komen de studente Puck en penningmeester van het ISO Luca Hellings aan het woord.

Over de auteur

Alvi Smit

Alvi Smit is een beginnend journalist voor de SVJ. Zijn directe omgeving beschrijft hem als verantwoordelijk, rustig, betrouwbaar en vriendelijk. Hij heeft een goed gevoel voor taal. Maatschappelijke en politieke onderwerpen zijn zijn grootste interesses in de journalistiek.