Factcheck: Wilders terecht boos, maar wijst te makkelijk naar Kaag

Factcheck: Wilders terecht boos, maar wijst te makkelijk naar Kaag

Op X (voorheen Twitter) zegt Geert Wilders in een tweet dat Sigrid Kaag de Palestijnse groep PFLP met Nederlands belastinggeld financierde. De PFLP is een extreemlinkse terreurgroep die onder meer pleit voor het opheffen van de staat Israël. De beschuldiging kon meteen op een hoop kritiek rekenen, want klopt deze beschuldiging? Nee, althans, het ligt wat genuanceerder.

Dat Sigrid Kaag niet de beste vriendin van Geert Wilders is, dat weten we. Dat Wilders Kaag een verwijt maakt, zijn we ook wel gewend, maar waar is dit op gebaseerd? Waar Geert Wilders waarschijnlijk naar verwijst, is het feit dat het tijdschrift EW in 2021 onthulde dat de Nederlandse overheid ontwikkelingsgeld stuurde naar Palestijnse organisaties. Het is dan ook zeker een mogelijkheid dat dit ontwikkelingsgeld is doorgesluisd naar terroristische organisaties.

Rol Sigrid Kaag

Sigrid Kaag was op dat moment Minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zij zorgde er dus voor dat er geld ging naar gebieden waar financiële hulp nodig was, waaronder Palestina. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de functie van Kaag ook onder viel, heeft later ook deze betalingen stopgezet. Dit gebeurde nadat Kaag deze functie niet meer had en werd afgedaan als restrisico.

Het gaat hier specifiek over UAWC, een organisatie die is opgericht om de prestaties en professionaliteit van Palestijnse boeren te verbeteren, maar daar zaten dus leden van de PFLP in. De Israëlische geheime dienst had namelijk twee medewerkers van deze hulporganisatie opgepakt voor betrokkenheid bij een bomaanslag. Daardoor rezen er meer geluiden op dat het ontwikkelingsgeld bij terroristische organisaties terechtkwam. Kaag zette de geldstroom meteen stil, maar gooide de kraan toch weer open onder druk van de Tweede Kamer. Nederland heeft in die tijd zeven hulporganisaties gefinancierd, maar alle zeven fungeerden als dekmantel voor de PFLP, ook wel volksfront genoemd.

Nuance

Politicoloog Professor Maarten Allers vindt dat de zaak genuanceerder ligt dan dat Wilders roept. “Het is een dubieuze situatie,” begint Allers. “Het speelt ook wel langer, maar het borrelt nu weer even op. Het is wel heel makkelijk van Wilders om meteen Kaag aan te wijzen, maar eigenlijk moeten we vooral naar onszelf kijken. Nederland stuurt veel geld naar hulporganisaties, dus ook naar Palestijnse. Dat het geld wordt doorgesluisd naar terroristische organisaties kon het ministerie van buitenlandse zaken, in mijn opinie, ook niet weten. Wel kan je je vraagtekens zetten bij het feit dat na het stoppen van de financiering er toch weer betaald is. Daar moet een stukje naïviteit bij zitten, want het lijkt me stug dat Nederland Palestijnse terreurorganisaties helpt.”

Wat we kunnen concluderen is dat Wilders wel een beetje gelijk heeft. Waarom een beetje? Wat Professor Allers al zegt, het ligt genuanceerder dan dat Wilders doet vermoeden. Het wijzen van Kaag is voor Wilders inmiddels een sport geworden, en dat zal hij ook blijven doen, maar we kunnen in deze zaak niet alleen Sigrid Kaag aanwijzen. Je kan hiervoor het hele ministerie van buitenlandse zaken aankijken. Nadat de Israëlische geheime dienst bekendmaakte dat deze doorsluispraktijken speelden, had Nederland nooit het sturen van geld opnieuw in gang moeten zetten, want wat we nu weten, mits we de Israëlische geheime dienst geloven, is dat Nederland, maar eigenlijk heel Europa, geld heeft betaald aan de terreurgroep PFLP. Dat Wilders hierom boos is, dat is terecht, maar dat dit is gebeurd is niet alleen de schuld van Kaag.

Over de auteur