Factcheck: Wortels eten zorgt voor een kleurtje op de huid

Factcheck: Wortels eten zorgt voor een kleurtje op de huid

Foto van k8 gemaakt voor Unsplash

Isabelle Lux is een tiktok ster. Ze heeft meer dan 500.000 volgers en in totaal 13,6 miljoen “likes” gekregen op al haar TikToks. Ze houdt zich vooral bezig met het geven van schoonheidstips aan kijkers, voornamelijk vrouwelijke kijkers. In 1 van de vele TikTok filmpjes die ze gemaakt heeft zegt ze  dat het eten 3 van wortels per dag voor een kleurtje kan zorgen, deze TikTok is viraal gegaan. In totaal is dit filmpje 4,4 miljoen keer afgespeeld. Maar nu ben ik benieuwd, kun je zoals Isabelle stelt van 3 wortels eten per dag een kleurtje krijgen?

Deze uitspraak van Isabelle is op geen enkel onderzoek gebaseerd. In een andere video komt ze terug op deze virale TikTok, hierop geeft ze de voordelen en nadelen van wortels eten aan. Ze verwijst naar wetenschappelijk onderzoek. Maar ze zegt niet welk wetenschappelijk onderzoek hierachter zit. Ze rectificeert zichzelf in deze video, de 3 wortels per dag is alleen nodig als je al een wortelgloed op je huid hebt. Om deze gloed te krijgen zegt ze dat je ongeveer 10 wortels per dag moet nuttigen. In wortels zit het stofje betacaroteen. Dit stofje is een natuurlijk kleurpigment, dat je lichaam omzet in vitamine A. Volgens onderzoek van Nutribites is dit stofje over het algemeen een gezonde stof voor het lichaam. Het steunt dan ook de afweer tegen de Uv-stralen. Betacaroteen zorgt voor een gezonde huid. Dit stofje is niet alleen uit een wortel te halen. Andere groentes en fruit zoals bijvoorbeeld paprika en mango hebben dit ook. Je lichaam kan niet teveel betacaroteen hebben. Er wordt een maximaal aantal betacaroteen omgezet tot vitamine A. Het is dus een feit dat wortels eten goed is voor je huid. Maar krijg je daar echt een kleurtje van op je huid? Heeft Issabel gelijk en moet je daadwerkelijk wortels eten om een kleurtje te krijgen, of is dit niet zo? Dermatoloog Marjolein Leenarts beaamd dit en zegt dat  haar stelling klopt. “ je kunt inderdaad van wortels eten kleurtje krijgen.” Je krijgt helaas geen bruin kleurtje van wortels, het is dan ook meer een oranje achtig kleurtje die je daarvan krijgt. Maar je krijgt er wel een kleurtje van op je huid.

De TikTok ster heeft dus gelijk, al moet hier wel een kanttekening aan gemaakt worden. Het is wel een misleidend filmpje geweest. Dat komt omdat ze in dit specifieke filmpje zegt dat je 3 wortels moet eten voor een kleurtje op de huid. Later komt ze hierop terug en zegt ze dat je 10 wortels per dag moet eten wil je een wortel gloed krijgen. En als je deze gloed dan ook hebt, dan kun je overschakelen naar 3 wortels per dag. Om terug te komen op mijn stelling, wortels eten zorgt voor een kleurtje op je huid. Dat klopt, alleen moet er enige nuance bij gebracht worden. Eerst 10 wortels per dag, totdat je een ‘’ wortel gloed’’ hebt. Daarna overschakelen naar 3 wortels per dag wil je deze gloed behouden.

Over de auteur

Joep Higler

Hey, ik ben Joep een enthousiaste journalist in opleiding! Ik ben nu bezig met mijn tweede jaar Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben een sportief type soms een beetje te sportief. Mijn hobby's zijn dan ook voetbal, hockey en tennis. Ik heb alle drie de sporten dan ook beoefend en wil daar dan ook iets mee doen in mijn journalistieke carrière. Ik heb geschreven voor dedomstedeling.nl dat is een site waar studenten hun items maken. Mocht u wat willen zien van mij hoor ik het graag! Vriendelijke groetjes, Joep