Noodlottige overstromingen in Oost-Libie: Hoe kunnen we rampen voorkomen?

Noodlottige overstromingen in Oost-Libie: Hoe kunnen we rampen voorkomen?

Foto: pexel

In Oost-Libië resulteerde een maand geleden verwoestende reeks overstromingen in talrijke verliezen. Het falen van de autoriteiten in het beheer, had volgens een rapport van BBC Arabic voorkomen kunnen worden. Stas Peters, vicepresident van het European Youth Parliament for Water, gaat dieper in op hoe gebrekkig waterbeheer heeft bijgedragen aan de gebeurtenissen in Oost-Libië en hoe dit er in de toekomst beter uit zou kunnen zien.  

Impact van Waterstructuren op Overstromingen

Peters legt uit dat waterwerken, zoals dammen en dijken, bedoeld zijn om de gevolgen van extreme weersomstandigheden zoals droogtes, stortbuien en stormen op te vangen. Hij benadrukt het belang van regelmatig onderhoud van deze structuren om hun effectiviteit te waarborgen. Hij waarschuwt: ‘Op het moment dat het onderhoud niet goed wordt bijgehouden, dan krijg je dus dat ze op het moment dat ze onder extreme druk komen te staan, er een kans is dat ze gaan falen.’ Onvoldoende onderhoud kan leiden tot fatale gevolgen, met steden zoals Derna die het slachtoffer worden van onbeheersbare waterstromen.

Verbeteringen in Waterbeheer

Volgens Peters kunnen overstromingen worden verminderd door specifieke maatregelen te nemen, zoals zorgvuldig onderhoud van waterwerken. Hij illustreert dit met voorbeelden uit Nederland, waar steden zoals Rotterdam innovatieve benaderingen hebben toegepast, waaronder het verhogen van bouwstructuren en het plaatsen van overstromingsbarrières. Daarnaast benadrukt hij het belang van bewustwording onder gemeenschappen die in kwetsbare gebieden wonen, zodat zij op de hoogte zijn van mogelijke gevaren en adequaat kunnen reageren tijdens noodsituaties. Hij benadrukt: ‘Het is van essentieel belang dat bewoners van kwetsbare gebieden worden geïnformeerd over hun leefomgeving en de waterwerken in hun omgeving. Als hier geen aandacht aan wordt besteed, zoals helaas in Derna is gebeurd, zijn mensen zich minder bewust van de mogelijke risico’s, waardoor ze zich ook vestigen in gebieden dicht bij de rivier. Door dit sociaal-culturele aspect correct te benaderen, ontstaat er meer begrip en een grotere betrokkenheid van de bevolking bij de financiële middelen voor deze waterwerken, wat de steun vanuit de samenleving versterkt en de bewustwording vergroot.’

Lessen uit Oost-Libië’s Tragedie

Peters wijst op de complexiteit van de situatie in Oost-Libië, waar politieke instabiliteit het beheer van waterstructuren bemoeilijkt. ‘Wat wel lastig is in de situatie in Derna, is dat het een complex gebied is. Er zijn daar twee regeringen, een gewapende militie die meer dictatoriale trekken heeft en een andere prowesterse regering die probeert de boel onder controle te houden.’ Hij benadrukt het belang van een alomvattende benadering van rampenpreventie, waarbij monitoring van waterwerken, tijdige evacuaties en adequate noodhulp centraal staan. Hij dringt erop aan dat investeringen in infrastructuuronderhoud niet moeten worden verwaarloosd en dat de bevolking actief moet worden betrokken bij bewustmakingscampagnes en voorlichtingsprogramma’s. ‘Ook de noodhulp moet sneller op gang komen. iets wat in dat gebied tot dagen daarna heel lang werd afgehouden. Dus het is eigenlijk een natuurramp die voorkomen had kunnen worden. Maar ook de slachtoffers die de dagen daarna zijn gevallen hadden ook voorkomen kunnen worden door een opere en betere samenwerking.’

 

Streven naar Toekomstige Veerkracht

De tragedie in Oost-Libië wijst volgens Peters op een de dringende noodzaak om veerkrachtiger gemeenschappen te creëren die bestand zijn tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat. Peters benadrukt dat een gecoördineerde inspanning van zowel lokale als internationale belanghebbenden essentieel is om effectieve rampenresponsplannen op te stellen en te implementeren. Terwijl Oost-Libië zich herstelt van de recente catastrofe, roept Peters op tot een collectieve inspanning om duurzame oplossingen te implementeren die gemeenschappen beter voorbereiden op toekomstige natuurrampen. ‘Je moet je bevolking toelichten, ze op de hoogte stellen van hoe de situatie gaande is. Dat zijn vaak geen prioriteiten in zulke regio’s. Op het moment dat je dat wel doet, dan zijn mensen zelf al geneigd om hun huis eerder te verlaten. Ik denk dat we daar wel een hele wijze les uit kunnen halen, ook al zijn gebieden over de wereld compleet verschillend, in compleet andere situaties. Het is eigenlijk het perfecte voorbeeld van hoe je niet om moet gaan met het veranderende klimaat.’ Aldus Peters.

Over de auteur

Pierette Brand

Mijn naam is Pierette Brand. Ik woon in Rotterdam en ik ben 21 jaar oud. in het dagelijks leven heb ik een ondernemende en nieuwsgierige houding wat zich uit in mijn journalistieke werk. Nadat ik mijn opleiding journalistiek heb afgerond, wil ik graag in de weer gaan met wereldse zaken, maar voor nu houd ik me bezig met de wijk Utrecht west.