Polarisatie in Europa door de oorlog tussen Israël en Hamas: ‘Het is, logischerwijs, extremer geworden’

Polarisatie in Europa door de oorlog tussen Israël en Hamas: ‘Het is, logischerwijs, extremer geworden’

bron: hosnysalah

De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt voor veel polarisatie in Europa en de wereld. De polarisatie tussen aanhangers van beide kanten van het conflict was er al, maar door de extreme gebeurtenissen van de afgelopen tijd is het alleen maar erger geworden. Het begon bij de militante Palestijnse beweging Hamas die op 7 oktober een grootschalige aanval op Israël uit had gevoerd, daarna sloeg Israël terug met aanvallen op de Gazastrook.

“Door de afschuwelijke gebeurtenissen van de afgelopen tijd is de polarisatie, logischerwijs, extremer geworden”,

 Noa Roei, bestuurslid van gate48, een platform voor Israëli’s die in Nederland wonen en zich kritisch uiten tegen Israël

Voormalig Palestina

In 1948 vluchtten de ouders van Amer Shanati uit Palestina naar Syrië. Er woedde daar een oorlog, nadat Joodse leiders de onafhankelijkheid van Israël uitriepen. Er brak een oorlog uit, net als nu. De ouders van Amer voelden zich niet meer veilig om in Palestina te wonen. Amer heeft, zoals velen Palestijnen, een leven als vluchteling geleefd. In Syrië had hij het goed en had hij een muziekschool, totdat daar ook oorlog uitbrak. “Ik ben al heel mijn leven vluchteling, maar sinds kort ben ik voor het eerst staatsburger, een Nederlandse staatsburger”, vertelt Amer.

“In mijn omgeving willen mensen van mij een echt verhaal horen en meer weten van mijn kant. Dat kan ik ze geven.”

Een verergerde polarisatie door verschillende factoren

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, had op 13 oktober een interview met AP News. Hij vertelde dat de komst van vluchtelingen en de bewuste aanwakkering van controverses door politieke partijen, polarisatie en versplintering in Europa zal verergeren. “De situatie escaleert daar en we zien een groei in haatsmisdaden”, zegt Noa Roei. “Joodse en Israëlische mensen, evenals Palestijnen, voelen zich niet langer veilig op straat in Europa als een gevolg ervan.” Als de situatie erger wordt daar, creëert dat meer polarisatie in Europa. Noa Roei vindt dat de twee groepen juist samen moeten komen omdat het probleem groter is dan alleen de politieke mening van de ander.

“We hebben te maken met misdaden tegen de mensheid. Deze moeten gescheiden worden van politieke meningen.”

Leren van het Midden-Oosten

De polarisatie en verdeeldheid lijkt in Israël en de Palestijnse gebieden het grootst, maar daar kunnen mensen zich in vergissen. Noa Roei ziet juist in dít gebied de mogelijke oplossing. Wat je namelijk niet ziet in het conflictgebied, zijn de mensen die te midden van deze catastrofe samen moeten leven. “Van daaruit kunnen we leren over gezamenlijke initiatieven van Joodse en de Arabische burgers in Israël die er alles aan doen om de-escalatie tegen te gaan en juist samenwerken.” Je ziet het op straat, in gemengde steden bijvoorbeeld.

“Natuurlijk is het daadwerkelijke gevecht het ergste, maar polarisatie en meningen zijn eenvoudiger wanneer je ver weg bent en de dingen simpelweg zwart-wit lijken.”

De hoop op vrede

Amer Shanati streeft ernaar “de bevrijding van het Palestijnse volk en het beëindigen van de bezetting” te zien. Net als Noa Roei hoopt hij echter dat de mensen in het conflictgebied ooit vreedzaam samen kunnen leven. Hij benadrukt: “Niemand is volledig afgesloten. Er bestaat een manier om met mensen in contact te komen en met hen te praten. De enige situatie waarin een groep mensen elkaar niet kan bereiken, is wanneer ze als legers tegen elkaar strijden.”

Een reportage over de groeiende polarisatie:

Over de auteur