The Goon Squad: veroordeeld

The Goon Squad: veroordeeld

Wesley Tingey, Unsplash

Zes politieagenten zijn in het Amerikaanse Mississippi veroordeeld tot celstraf voor het mishandelen, seksueel misbruiken en martelen van twee zwarte mannen. In Amerika is het heel uitzonderlijk dat politieagenten zo hoog worden veroordeeld omdat ze een monopoly hebben op geweld. 

Het concept van de geweldsmonopolie van de politie in de Verenigde Staten komt vanuit de overheid van Amerika. Via de wet wordt de politie in Amerika beschermt door de zogenaamde qualified immunity. Door deze wet is het heel erg moeilijk om een zaak aan te spannen tegen de politie van Amerika wat betreft geweld. 

Zes politie agenten zijn afgelopen veroordeeld tot flinke celstraffen. Deze agenten behoorde tot de zogenaamde Goon Squad. Dit is een naam die de agenten zichzelf hebben gegeven omdat ze erom bekend stonden veel geweld te gebruiken tijdens hun werk. Tijdens de rechtszaak beweerde een van de politie agenten spijt te hebben van zijn daden. Hij bood zijn excuses aan aan de mishandelde mannen. Maar de slachtoffers wilde zijn excuses niet accepteren.

Volgens de cijfers van Mapping Police Violence zijn er in Amerika, alleen dit jaar al 254 mensen omgekomen met als oorzaak politie geweld. Zwarte mensen hebben 2.9x meer kans om te overlijden door politiegeweld dan witte mensen, en hoe zuidelijker je in Amerika komt hoe meer politiegeweld er plaats vind. Door de qualified immunity komen de meeste agenten in Amerika er bijna altijd mee weg, maar in deze zaak dus niet. Meer weten? Bekijk het interview met Kenneth Manusama.

Over de auteur

Aya El Bahi

Aya el Bahi (19), geboren in het zuiden van Nederland. Ze is opgegroeid met het Limburgs dialect om haar heen. Momenteel studeert ze Journalistiek in Utrecht aan de HU. Ze is erg ambitieus en streeft naar het trots maken van haar ouders die jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland zijn geëmigreerd. Met de journalistieke vrijheden wilt Aya het stereotype van Noord-Afrikanen doorbreken.