Zes Amerikaanse agenten de cel in voor zware mishandeling

Zes Amerikaanse agenten de cel in voor zware mishandeling

Michael Corey Jenkins en Eddie Terrell Parker werden het slachtoffer van grove politiebrutaliteit toen zes politieagenten zonder huiszoekingsbevel hun huis binnenvielen in de buurt van Jackson, Mississippi. De agenten gingen over tot verschrikkelijke daden van mishandeling, waarbij Jenkins en Parker gedurende twee uur zwaar werden mishandeld. Ze werden geschopt, geslagen en zelfs gewaterboard, terwijl de agenten racistische leuzen riepen. Daarnaast werden de slachtoffers ook blootgesteld aan bruut seksueel misbruik en probeerden de agenten hen zelfs te verkrachten met behulp van seksspeeltjes. 

Het dieptepunt van het geweld was toen een van de agenten een pistool in de mond van Jenkins stak en de trekker overhaalde, waardoor zijn kaak werd verbrijzeld en zijn tong werd gescheurd. Hierdoor heeft hij tot de dag van vandaag moeite met eten en praten. Na de urenlange martelingen probeerden de agenten hun daden uit te wissen door bewijsmateriaal te verstoppen en videobeelden te vernietigen, terwijl ze de slachtoffers achterlieten in een plas bloed, zonder medische hulp in te schakelen.

Een deel van de voormalige politieagenten in de zaak van Jenkins en Parker, waren lid van een groep die zichzelf de ‘Goon Squad’ noemde. Zij stonden bekend voor het gebruik van buitensporig geweld bij arrestaties. Op hun embleem staat onder meer een strop en de omstreden ‘Confederate‘ vlag afgebeeld.

Recentelijk stond de zaak tegen de zes betrokken agenten voor de rechter. De aanklagers presenteerden overtuigend bewijs van het extreme geweld dat Jenkins en Parker hadden ondergaan, ondersteund door getuigenverklaringen en forensisch bewijsmateriaal. De verdediging probeerde de schuld te minimaliseren door te beweren dat de agenten handelden uit zelfverdediging en dat hun acties gerechtvaardigd waren gezien de vermeende misdaden van de slachtoffers. Echter, de jury werd diep geraakt door de gruwelijke details van de mishandeling en de schendingen van de rechten van Jenkins en Parker. Uiteindelijk werden alle zes agenten schuldig bevonden aan meerdere aanklachten, waaronder ernstige mishandeling, seksueel misbruik en het gebruik van buitensporig geweld.

Over de auteur

Ify Nnadi

Ify Nnadi is een 18-jarige student aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ify heeft een breed interesseveld en schrijft graag over sociaal-maatschappelijke onderwerpen.