Noodsituatie in Catalonië uitgeroepen door extreme droogte

Noodsituatie in Catalonië uitgeroepen door extreme droogte

De noodtoestand is in Catalonië uitgeroepen in verband met extreme droogte. Dit komt doordat er in de afgelopen drie jaar nauwelijks tot geen regen is gevallen in dit gebied. Er zijn eerder dit jaar al maatregelen getroffen om de situatie en toestand te verbeteren. Voornamelijk door zuinig om te gaan met het schaarste water dat er nog is. Deze maatregelen zijn begin maart aangescherpt.

De agrarische sector moet zijn waterverbruik met maximaal tachtig procent terugdringen. Ook huishoudens mogen maar maximaal 200 liter water per dag verbruiken. De Spaanse overheid wil voorkomen dat mensen hun zwembaden gaan vullen, terwijl het water schaars is, maar ook het besproeien van je tuin mag dus niet meer. Er worden momenteel huizen gebouwd met zwembaden, waar de regering al eerder bouwvergunningen voor had afgegeven, maar die baden kunnen dus niet gevuld worden.

In principe moet 200 liter water per dag voldoende zijn zoals in de grotere steden als Barcelona. In kleinere dorpen rijden er tankwagens binnen met water en moeten mensen daar met een jerrycan naartoe om water te vullen. In sommige gebieden gaat ’s nachts de waterkraan dicht zodat er geen water meer uitkomt, of in ieder geval minder. Ook op sommige openbare plekken zijn openbare kranen afgesloten.

Volgens Jorn Lucas, journalist en Spanje correspondent voor BNR, gaat het ook economische gevolgen opleveren. Om een voorbeeld te noemen: nu de agrarische sector niet te veel water mag verbruiken, kunnen ze ook minder over hun land en gewassen spuiten. Dit zorgt voor veel (deels) mislukte oogsten. De prijzen van de olijfolie schiet door het dak heen omdat het product schaars is als gevolg van de mislukte olijfoogst. Wat je ook veel ziet is dat mensen, bedrijven of ondernemers stiekem en illegaal water aftappen bij anderen voor eigen gebruik. Dit wordt wel gehandhaafd en deze praktijken worden ook regelmatig aangepakt en opgerold.

De overheid zet zich wel in om de watertoevoer naar Catalonië te bevorderen. Zo staan er in Spanje ontziltingmachines om zeewater om te zetten naar zoet water. Dat zoete water wordt vervolgens per schip vervoerd naar het droge gebied. In de uitzending van vrijdag 8 maart gingen de presentatoren er met Jorn Lucas over in gesprek.

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.