Een zwaar probleem: Obesitas cijfers blijven stijgen

Een zwaar probleem: Obesitas cijfers blijven stijgen

Hoogleraar Anne Roefs in de studio

Afgelopen maandag 4 maart heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nieuwe cijfers gepubliceerd over overgewicht in Nederland, waaruit blijkt dat het probleem van overgewicht en obesitas in Nederland steeds groter wordt. Uit deze gegevens blijkt dat 16 procent van de Nederlanders van 20 jaar en ouder afgelopen jaar obesitas had, dit is het hoogste percentage ooit gemeten. Daarnaast heeft 35 procent van de volwassenen boven de 20 te kampen met overgewicht.

Deze stijgende trend wordt benadrukt door de toename van ernstigere vormen van obesitas, die groeide van 1 procent in 1981 naar 4 procent in 2023. Deze gegevens zijn afkomstig uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor. Dit is een gezamenlijk onderzoek van het CBS en het RIVM, dat jaarlijks lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking registreert om overgewicht te bepalen. Tijdens dit onderzoek wordt de Body Mass Index (BMI) gemeten.

Het meest voorkomende type obesitas is klasse 1 (BMI 30-35), waarvan het percentage groeide van 4 procent in 1981 naar 12 procent in 2023. Tegelijkertijd lijdt 35 procent van de volwassenen aan matig overgewicht, een stijging ten opzichte van 28 procent in 1981. Alles bij elkaar opgeteld had in 2023 meer dan de helft (51 procent) van alle Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht. Dit is een aanzienlijke toename vergeleken met de 33 procent aan het begin van de jaren tachtig. Deze ontwikkelingen plaatsen Nederland in een interessante positie binnen Europa. Ondanks de stijgende cijfers heeft Nederland nog steeds een lager obesitaspercentage dan de meeste EU-landen.

Deze week gaan onze presentatoren Roos en Hein in gesprek met Anne Roefs, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en professor in de psychologie en neurowetenschappen van abnormaal eetgedrag.

Over de auteur