Spar University start verkoop seksspeeltjes EasyToys; kopen of ontlopen?

Spar University start verkoop seksspeeltjes EasyToys; kopen of ontlopen?

Stel je voor: je loopt door de gangen van je universiteit en ziet, terwijl je op weg bent naar je volgende college, iets onverwachts in de campuswinkel – seksspeeltjes. Zou jij even langsgaan? Spar University heeft besloten om dildo’s en andere seksspeeltjes toe te voegen aan hun schappen. Deze beslissing heeft een hoop vragen opgeroepen. Wat betekent dit eigenlijk voor studenten? Is seksspeeltjes kopen in de winkel een taboe? En zou jij het niet veel liever online en anoniem bestellen? 

Ongemak

Voor velen is het idee van seksspeeltjes nog steeds ongemakkelijk om over te praten. Het is alsof je een nieuw woord leert dat je niet durft uit te spreken. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo raar. Het is een manier om plezier te hebben en jezelf te ontdekken, net als het spelen met een nieuw speeltje.

Hoewel sommige mensen het ongemakkelijk vinden, zijn er ook veel mensen die zich er niet voor schamen sekkspeeltjes te gebruiken. Zo gebruiken meer mensen dan je denkt deze zogeheten ‘toys’. Woon je in Zeeland, dan hoef je je al helemaal niet te schamen. Volgens onderzoek van Klarna in 2023 stijgt Zeeland vér boven het landelijk gemiddelde uit. Hier kochten mensen maar liefst 290 procent meer erotische producten dan de gemiddelde Nederlander.

Een deur openen

Door seksspeeltjes aan te bieden, opent Spar University eigenlijk de deur naar een nieuw soort gesprek. Een gesprek over seksualiteit, intimiteit en wat het betekent om volwassen te worden. Het is een stap in de richting van normalisatie, waarbij we allemaal kunnen praten over dingen die we eerder alleen fluisterden.

Voor jongeren is praten over seks ontzettend belangrijk. Het helpt hen te begrijpen wat normaal is, wat veilig is, en wat ze willen en niet willen als het gaat om relaties en hun lichaam.

Corona

Toch blijken steeds meer mensen behoefte te hebben aan iets extra’s. Zo kwam EasyToys naar buiten met nieuwe cijfers. Deze cijfers gingen vooral om de coronatijd. Toen hebben we niet stilgezeten. In de eerste maanden van 2021 verkochten ze maar liefst 95 procent meer seksspeeltjes dan een jaar eerder. Toen de avondklok inging, steeg de verkoop zelfs met 170 procent.

Ook na corona bleef het aantal mensen met een seksspeeltje in het bezit stijgen. EasyToys zag vorig jaar een stijging van 10 procent in de omzet vergeleken met het voorgaande jaar. De moedermaatschappij EQOM Group boekte vorig jaar een omzet van maar liefst 182 miljoen euro. Onder deze groep vallen niet alleen EasyToys, maar ook bekende namen als Christine le Duc, het Duitse Kondomeriet en Amorelie.

Het lijkt erop dat de interesse in erotische producten blijft groeien, zelfs nu de maatschappij weer terugkeert naar een meer normale gang van zaken na de pandemie. Deze trend onderstreept de blijvende behoefte aan producten die het seksuele welzijn en plezier bevorderen, en de markt lijkt hierop in te spelen met een breed scala aan innovatieve en gevarieerde opties.

We duiken dieper in de wereld van seksuele gezondheid en bespreken onder andere het normaliseren van seksspeeltjes, een trend die ook in onze campuswinkels opduikt. Hier hoor je reacties van studenten en hebben we een gesprek met TikTok-ster en seksuoloog Annette Mijnheer.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.