Factcheck: De toenemende warmte in binnensteden, zorgen voor heftige gevolgen en knelpunten

Factcheck: De toenemende warmte in binnensteden, zorgen voor heftige gevolgen en knelpunten

CDA kamerlid Krul, zei in het kamerdebat in de Tweede Kamer op 29 februari: ‘Er zijn steeds meer hittegolven in Nederland, mede door de klimaatverandering’. Volgens Krul kan de bebouwing in de binnenstad van de randstad, waaronder Den Haag, niet tegen de hoge temperaturen waar het (in de toekomst) mee te maken krijgt. Hierover zei Krul het volgende: ‘Die zijn niet gebouwd op die felle hitte.’

Hengelo werd in 2022 uitgeroepen tot ‘warmste binnenstad van Nederland’, bleek uit een onderzoek van Innovation Orgins. Erg blij waren ze er niet mee in Overijssel. Eindhoven is de stad die het vaakst met deze titel aan de haal ging en realiseerde zich dat er dingen aangepast moesten worden om het stokje over te dragen aan een andere plaats, staat geschreven in een gepubliceerd artikel op gebiedsontwikkeling.nu. Er werd een ‘tochtplan’ opgezet er kwamen groen(ere) gevels en strenge vergroeningsverplichtingen voor projectontwikkelaars, valt er onder andere te lezen in het artikel.

Wat is nodig tegen temperatuurstijgingen in binnensteden?

Iemand die onderzoek deed naar dit onderwerp is datajournalist Jelmer Visser. Hij analyseerde voor Innovation Origins de gevolgen van hete zomers voor Nederlandse steden. Hieruit bleek dat Amsterdam uitstekend gewapend is tegen de brandende zon in de zomer. Door al het water in de grachten, het aangrenzende IJ en de ligging in het westen van het land zorgt ervoor dat het er minder heet wordt dan landinwaarts. Maar dat zegt nog niks. Maastricht, dat behoorlijk landinwaarts ligt, is de koelste stad van het land. Los van het feit dat beide steden omgeven zijn door water, komt extreme hitte voornamelijk voor op platte daken, waar er weinig van zijn in het centrum van deze steden, concludeerde Visser.

Terug naar de motie van Krul. Hij meldde dat in het rapport Voor heel Nederland, dat het CDA vorig jaar lanceerde, dat er knelpunten zijn wanneer de temperaturen ’s zomers in de binnensteden hoog blijven of zullen blijven stijgen. ‘In de Schilderswijk in Den Haag is het drie graden warmer dan aan de randen van Den Haag’ zei hij. Ook vertelde hij te weten wat nodig is om de temperaturen in binnensteden af te laten koelen, namelijk: ‘minder bomen, minder verdichting en minder verstening.’

Metingen van de temperaturen

De metingen die in de zomer van 2022 hebben plaatsgevonden, waren volgens onderzoeker Visser op het juiste moment gekozen. ‘Voor de metingen heb ik op het juiste moment gewacht. De satellieten van NASA die boven Nederland zweefden, maten de steden op de meest heldere dag. Er mocht geen wolkje aan de lucht zijn. Zo kon puur de zonkracht op de steden worden opgenomen.

Oplossingen tegen hittestress

Om kwetsbare mensen te beschermen tegen de zogeheten hittestress pleitte Krul om concreter en ambitieuzer te zijn, wat wil zeggen dat in 2030 de hittestress op z’n minst gehalveerd moet zijn. Een oplossing hiervoor zou het groen-voor-groendenken als norm kunnen zijn. Hiermee wordt elke vierkante meter bebouwing gecompenseerd met eenzelfde oppervlakte groen. Bijvoorbeeld door het vormen van stadstuinen en parken of verticale vergroening op hoogbouw.

‘Steeds meer steden zijn zich bewust van de maatregelen die ze kunnen nemen om de stijgende temperatuur tegen te gaan. Zo heeft Leeuwarden duizenden bomen in het centrum aangelegd om meer groen in het centrum te krijgen’ vertelt Visser.

Cruciale knelpunten

Over de gevolgen van verdere stijging van de temperatuur is Visser duidelijk. ‘Het is heel ongezond als de temperatuur in binnensteden verder stijgt. Niet alleen voor kwetsbaren, maar ook voor gezonde mensen én dieren. Je hartslag wordt minder, je droogt sneller uit. Maar denk eens aan honden die met hun poten over het bloedhete asfalt lopen of verkoeling nodig hebben, voor hen is het ook geen pretje als het veel te heet wordt.

Conclusie

Het onderzoeken van de claim van CDA-kamerlid Krul was een interessante. Hij beweerde dat hittestress komt uit klimaatverandering, waarna ik mijn invalshoek heb verscherpt. Zijn de knelpunten die Krul benoemde aan te pakken en wat zijn de gevolgen van hittestress. Na research te hebben gedaan bij meerdere bronnen, moet ik toegeven dat Krul gelijk had en zijn claim dus klopt. Hiervoor heb ik een interview gehad met Jelmer Visser die onderzoek heeft gedaan naar de temperaturen in binnensteden in Nederland en bevestigde wat Krul al benoemde in het Kamerdebat.

Over de auteur

victor Verheijen

Victor Verheijen (22) is graag onder de mensen en geïnteresseerd in wat er speelt in de wereld. Met zijn opleiding tot journalist wilt hij erachter komen wat de publieke opinie is van de mensen in Nederland. Van klein lokaal nieuws, tot het zogeheten breaking news duikt hij er bovenop en bespreekt wat er aan de hand is. Hij is dan ook de razende reporter en vooral een en al oor naar de geïnterviewde toe. Voor zakelijke info/contact kunt u mailen naar; victor.verheijen@student.hu.nl