Factcheck: Eén op de tien mensen tussen de 25 en 40 jaar woont inderdaad nog thuis

Factcheck: Eén op de tien mensen tussen de 25 en 40 jaar woont inderdaad nog thuis

Naar aanloop van de verkiezingen schreef de PVV in hun partijprogramma dat één op de tien jongeren vanaf de 25 jaar nog thuis woont en hierdoor geen gezin kan stichten. Dit is deels waar. Uit cijfers van het CBS lijkt dit aantal ongeveer te kloppen, maar het is niet helemaal waar dat de thuiswonenden hierdoor geen gezin kunnen stichten.

Claim: Jongeren – één op de tien 25-plussers – wonen noodgedwongen nog bij hun ouders en kunnen geen gezin stichten.

Bron van de claim:

In het verkiezingsprogramma van de PVV van 2023 wordt geschreven dat één op de tien jongeren van 25 jaar of ouder noodgedwongen thuis bij hun ouders woont. Hierdoor zouden ze geen gezin kunnen stichten. In letterlijke woorden schrijven zij:

‘Jongeren – één op de tien 25-plussers – wonen noodgedwongen nog bij hun ouders en kunnen geen gezin stichten. Alleenstaande vrouwen met kinderen trekken van camping naar camping. En ga zo maar door. Het gebeurt allemaal in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld. Dat is onaanvaardbaar.’

De harde cijfers

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er op 1 januari 2023 ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders tussen de 25 en 30 jaar waren, 229 duizend daarvan woonde nog thuis (19,89%). Tussen de 30 en 35 jaar en tussen de 35 en 40 jaar waren er op 1 januari ook ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders. Echter, de afname tussen de hoeveelheid thuiswonenden is groot. Van alle Nederlanders tussen de 30 en 35 jaar woonden er op 1 januari 76 duizend thuis (6,49%) en van de groep mensen tussen de 35 en 40 jaar waren dit er 35 duizend (3,19%). In de leeftijdsgroepen daarna daalt het percentage thuiswonenden nog verder.

25-plussers?

Over de oorsprong van deze claim was de PVV niet te bereiken. Wel wordt er in een artikel van het AD ook gesproken over één van de tien 25-plussers die nog thuis woont. In dit artikel wordt ook geschreven over de doelgroep 25- tot 40-plussers. Als deze leeftijdsgroep wordt aangehouden en de cijfers van het CBS zoals hierboven worden doorberekend, dan is dat inderdaad 10 procent (voor de precieze rekenaars onder ons is het 9,9 procent). Als de doelgroep 25-plussers wordt aangehouden, zoals de PVV in hun verkiezingsprogramma schrijft, dan is dit percentage lager (7,64%). Hun claim, dat één op de tien 25-plussers noodgedwongen nog bij hun ouders woont, klopt dus niet.

Ontwikkelingen

Uit dezelfde cijfers van het CBS zoals die hierboven genoemd zijn, blijkt dat de groep van 25- tot 40-jarige die twintig jaar geleden nog bij hun ouders woonde, 6,84 procent was.

Peter Boelhouwer is hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft en weet meer over volkshuisvesting en het aanbod op de woningmarkt. Hij ziet dat ook jongeren en vooral studenten steeds langer thuis wonen. ‘Je ziet wel een kleine stijging in de cijfers, maar ik weet niet precies waarom dat het geval is. Dat kan met verschillende dingen te maken hebben. De economie, de hoeveelheid studentenkamer of de woningbouw. Het kan ook nog het geval zijn dat er binnen thuissituaties bepaalde dingen spelen die hierin van invloed zijn.’

Uit een onderzoek en een bijbehorend persbericht dat vanuit onze redactie bij verzekeraar Aegon is opgevraagd blijkt een verband te bestaan tussen levensgeluk en het feit dat mensen noodgedwongen bij hun ouders wonen. (Het persbericht is niet meer online te vinden, bekijk de disclaimer onderaan de factcheck voor meer informatie). 65 procent van de ondervraagde geeft aan dat zij bewust wachten met het stichten van het gezin omdat zij niet de geschikte woning kunnen vinden. Het is dus niet zo dat ze geen gezin kunnen beginnen, iets wat de PVV wel claimt.

Conclusie

De claim van de PVV is deels waar. Zij zeggen dat één op de tien 25-plussers verplicht bij hun ouders woont en hierdoor geen gezin kan starten. Het blijkt namelijk uit cijfers van het CBS dat tien procent Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar nog thuiswonend is. Echter, dit is niet één op de tien 25-plussers, dat zou betekenen dat ook de leeftijd na de veertig mee gerekend zou moeten worden en dan kloppen deze cijfers niet meer. Ook is het niet waar dat deze ‘jongeren’, zoals de PVV ze noemt, niet specifiek geen gezin kunnen starten. Uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Aegon bleek wel dat 65 procent van de ondervraagde wacht met het starten van een gezin vanwege woonomstandigheden. Dit gaat niet specifiek over de 25-plussers, zoals de PVV het wel laat blijken.

Disclaimer:

Het persbericht en onderzoek van Aegon zijn online niet meer te vinden. Hieronder volgt een kort citaat waar in de factcheck naar gerefereerd wordt. Voor het hele onderzoek en persbericht kunt u het beste contact opnemen met Aegon zelf.

‘De maatschappelijke gevolgen van het vinden van passende, betaalbare woningen zijn groot. Vooral het langer thuis wonen van jongeren (91%), moeilijker doorstromen van ouderen naar meer passende woningen (81%), uitstellen van samenwonen (74%) en het wachten met het stichten van een gezin (65%) wordt veel herkend. Ook zegt 65% dat zij zien dat gescheiden stellen noodgedwongen langer onder één dak blijven wonen.’

Over de auteur

Jens Noppen

Ik ben Jens Noppen (2004) en ik woon al heel mijn leven in regio Alphen aan den Rijn. Op dit moment studeer ik in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Mijn interesses liggen zowel in de sport als bij grote maatschappelijke problemen en mijn doel binnen de journalistiek is dan ook om niet alleen zwaar beladen maar ook luchtig nieuws te maken. Bovenal wil ik mensen informeren over wat er in de wereld gebeurt. Ik wil de brug zijn die de maatschappij verbindt met de actualiteit.