Intimidatie van vrouwelijke politici: ‘10% van de tweets die vrouwelijke politici krijgen, is al een haatbericht’

Intimidatie van vrouwelijke politici: ‘10% van de tweets die vrouwelijke politici krijgen, is al een haatbericht’

foto door: Cocó Stout / persoon verstuurt haatreactie onder een foto van een vrouwelijke politici

De verkiezingen komen eraan en dat betekent dat Nederlanders massaal naar de stembussen gaan. Toch zitten er vandaag de dag nog veel mannen in de Tweede Kamer. Iets wat anno 2023 eigenlijk niet helemaal kan. Steeds meer organisaties zetten zich hiervoor in. Zij willen meer vrouwen in de politiek. Echter krijgen vrouwelijke politici veel meer te maken met intimidatie.

Zo verliet Kaag (D66) al eerder de politiek, de intimidaties en bedreigingen werden zo erg dat zij zich haast wel moest terugtrekken om haar gezin in bescherming te nemen. Op landelijk niveau komt intimidatie van vrouwen voor, maar ook bij lokale partijen. Leonie Gerritsen is fractielid bij de PvdD in Den Haag. Ook zij krijgt regelmatig te maken met intimidatie. ‘Als ik bijvoorbeeld aan het flyeren ben worden er dingen geschreeuwd’. Ook vertelt zij dat (sociale) media een grote rol speelt. ‘Wanneer geen stijl bijvoorbeeld iets over mij heeft geschreven, dan zie ik dat mensen mijn sociale media gaan opzoeken’. Binnen de Haagse partij wordt er wel veel over gepraat, zo kunnen fractieleden met collega’s erover praten. ‘Op twitter krijg ik wel de meeste haatberichten, mensen kunnen hier natuurlijk anoniem of met een nep naam een reactie plaatsen’, aldus Gerritsen. 

Yara Bon is projectleider van Alliantie Politica.  Zij is werkzaam bij women equals men. WO=MEN, strijdt voor gelijke machtsverhoudingen tussen vrouwen, mannen en gender non-conforme personen. Dat doen ze wereldwijd en ook in Nederland. Volgens WO=MEN mogen seksuele oriëntatie en genderidentiteit nergens leiden tot ongelijke behandeling. Volgens Bon ligt het probleem veel dieper. ‘Als we dit probleem willen aanpakken, moeten we op de basisscholen al beginnen’. Op jonge leeftijd wordt vaak al onderscheid gemaakt tussen de poppenhoek, wat voor de ‘lieve meiden’ is en de racebaan wat voor de ‘stoere jongens’ is.

Bekijk hieronder de bijbehorende productie:

Wil je nou meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op

https://www.wo-men.nl/

https://stemopeenvrouw.com/

Over de auteur

Cocó Stout

Cocó Stout is een 21 jarige student en komt uit Rotterdam. Zij zit in haar tweede jaar van de journalistiek opleiding in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kunst, cultuur en wereldproblemen. Zij wil pakkende en kritische verhalen schrijven om op die manier bewustwording te creëeren bij mensen. (Contact: Coco.stout@student.hu.nl)