Factcheck: heeft de kant waar je slaapt in bed invloed op de slaapkwaliteit?

Factcheck: heeft de kant waar je slaapt in bed invloed op de slaapkwaliteit?

In december 2023 maakte VZinfo van Volksgezondheid en Welzijn de resultaten van een onderzoek openbaar waaruit blijkt dat één op de vier Nederlanders van 12 jaar en ouder problemen heeft met slapen. Zij hebben moeite met in slaap vallen, doorslapen of last van te vroeg wakker worden.

Eerder publiceerde de Telegraaf, op 4 augustus 2022, een artikel met de titel: ‘slapen aan de verkeerde kant van het bed zou slecht voor je zijn.’ Dit baseert De Telegraaf op een onderzoek uitgevoerd door British Wool, een Britse organisatie die Britse wol promoot. 1500 Britten deden mee aan het onderzoek waar werd gekeken naar de slaapgewoonten van inwoners van Engeland. Heeft de kant waar je slaapt écht invloed op je slaap?

Wat staat er in het British Wool onderzoek?

Maar wat is de verkeerde goede kant om te slapen? Volgens het onderzoek zouden mensen die links slapen, vlotter in slaap vallen dan mensen die aan de rechterkant slapen. De zogenaamde ’rechtsslapers’ staan volgens het onderzoek ook wat negatiever in het leven dan de mensen die links slapen. Het rapport beweert dat maar liefst 32% van degenen die op de rechterkant slapen routinematig wakker worden met een uitgeput gevoel, vergeleken met slechts 27% van de linkerzijslapers. 48% van de ondervraagde rechterzijden klaagde dat het ‘s nachts te warm wordt, terwijl slechts 40% van de linkerzijden hetzelfde zei. Uit het onderzoek blijkt dat de Britten niet willen verplaatsen van kant, acht op de tien Britten (78%) staan er elke nacht op aan dezelfde kant van het bed te slapen.

Maar om na dit onderzoek te stellen dat je beter aan de linkerkant dan aan de rechterkant van het bed kan slapen, dat is wat kort door de bocht. De verschillen tussen links en rechtsslapers zijn minimaal, de cijfers liggen keer op keer harstikke dicht bij elkaar.

Hoe slaapt de Nederlander?

Het Nederland Herseninstituut meldt dat volgens de grootste studie in zijn soort ooit blijkt dat het slaapgedrag van Nederlanders lijkt op dat van de Britten. Volgens het Nederland Herseninstituut slapen we wel lang genoeg, maar niet goed genoeg. Meer dan 90 procent slaap wel de aanbevolen 7-9 uur per nacht, maar heeft problemen met in slaap vallen en doorslapen. Zo’n 10 tot 20 procent van de Nederlanders slaapt slecht. Ook blijkt dat er veel mensen niet uitgerust wakker worden.

‘De medische wereld houdt zich amper bezig met slaapzorg. Nogal vreemd als je een derde van je leven slaapt,’ zegt Neuroloog en bijzonder hoogleraar Slaapstoornissen Gert Jan Lammers. Volgens Lammers houdt echte goede slaap je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam. ‘Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen,’ zegt Lammers.

Kleine trucjes om beter te slapen

Volgens Lammers hangt het hebben van een goede slaap af van veel factoren. Maar niet van de kant van de plek waar je slaapt in het bed. Een rustige en donkere slaapkamer is wel belangrijk. Ook voor het slapengaan alleen maar ontspannende activiteiten doen kan helpen voor een goede nacht. Het helpt hiernaast ook om iedere dag op dezelfde tijd op te staan en geen koffie of alcohol te drinken in de uren voordat je naar bed gaat.

Ook is het belangrijk om minimaal een uur voor het slapen de mobiele telefoon weg te leggen. Het blauwe licht in het scherm houd je wakker. ‘Door het op tijd wegleggen van je telefoon maakt het lichaam langzaamaan melatonine aan en zal het gemakkelijker zijn om in slaap te vallen’, zegt Lammers.

Feng Shui filosofie

Volgens de Feng Shui filosofie heeft juist de plek van je bed in je slaapkamer effect op de kwaliteit van slaap. De perfecte plek voor je bed volgens Feng Shui is als je de toegang naar de slaapkamer in de gaten kan houden, het hoofdeinde van je bed tegen een muur, aan beide kanten van je bed kunnen uitstappen en je slaapkamerdeur altijd open te houden, desnoods op een kiertje. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor deze uitspraken maar, baat het niet, dan schaadt het niet.

Conclusie

Of je slaapplek daadwerkelijk invloed heeft op de slaapkwaliteit? En dan in het bijzonder de linker- of rechterkant van het bed? Zoals de wetenschap laat zien is er geen bewijs dat de kant waar je slaapt invloed zou hebben op de slaapkwaliteit. De verschillen tussen link en rechtsslapers in het onderzoek van British Wool zijn minimaal, de cijfers liggen keer op keer harstikke dicht bij elkaar. Ze onderzochten daarnaast slechts een selectie van Britten, 1500 Britten deden mee. Hadden ze het onderzoek gedaan met een andere groep, dan had er zomaar een ander resultaat uit kunnen komen. Daarom beoordeel ik de claim als onwaar.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.