“Engste plek van Nederland” Het Hoompje in Zeeland ligt er vervallen bij

“Engste plek van Nederland” Het Hoompje in Zeeland ligt er vervallen bij

Ingestorte klooster "Het Hoompje"

Op 1 km van de Belgische grens, in Zeeland, staat een voormalig klooster. Dit pand, gebouwd in 1909, staat sinds 1986 leeg. Sindsdien is deze plek vervallen en heeft de natuur dit terrein overgenomen. 

Als je het Hoompje van de buitenkant ziet, zie je alleen maar bomen. Op het hek bij de ingang staat een bord met de tekst: “Verboden toegang, instortingsgevaar.” Het Hoompje staat als ruim dertig jaar leeg, in de tussentijd is er veel vandalisme gepleegd.

Paranormaal

Als we de verhalen van de spokenjagers moeten geloven, is het Hoompje de engste plek van Nederland. ‘T Hoompje heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als een plek doordrenkt van het paranormale. Mensen die dit afgelegen gebouw bezoeken, melden vaak onverklaarbare gebeurtenissen. Dit merkt ook voorbijganger Mandy: ‘Ik voelde echt heel veel verschillende dingen, heel drukkend, een beetje benauwend ook. Ook had ik allemaal verhalen van tevoren erover gehoord.’ Maar niet alle verhalen zijn slecht natuurlijk. Daarom had ik ook echt het gevoel van tot hier, en niet verder. En ook na tien minuten was het wel echt van, oké, we moeten wegwezen. Dat is wel heftig, ja.

Geschiedenis

“Het Hoompje” is een historisch gebouw in Zeeland, dat oorspronkelijk bekendstond als ‘La Pommerie.” Het werd gebouwd in 1909 door baron Cox. Verschillende religieuze ordes en gemeenschappen hebben het gebouw in de loop der jaren bewoond, waaronder de “Zusters der Kindheid van Maria,” de “Soeurs de la Providence de Rouen,” en de “Zusters Dominicanessen uit Brugge.” Het diende als noviciaat en bood onderwijs aan geestelijk gehandicapte kinderen.

Na de Tweede Wereldoorlog fungeerde het gebouw tijdelijk als noodstadhuis en politiebureau. Het was ook de locatie van een markt genaamd “de Hark,” waar goederen tegen lage prijzen werden verkocht vanwege de oorlogsschade in Sluis.

In 1986 werd het klooster en internaat gesloten vanwege veranderende onderwijsopvattingen en financiële redenen. De zusters vertrokken naar Oedelem, België. Het gebouw bleef leegstaan en werd uiteindelijk verkocht aan een projectontwikkelaar die plannen had om appartementen te bouwen, op voorwaarde dat de gebouwen zouden worden gerestaureerd. Helaas is de restauratie nooit uitgevoerd en is het gebouw in verval geraakt. Het staat op de rijksmonumentenlijst, maar er zijn zorgen over het behoud ervan.

Luister hier naar de audio-reportage:

Collega Wendy Willemsen sprak met paranormaal onderzoekster Marjorie Cor, zij is een aantal keer bij het Hoompje aanwezig geweest. Wil je weten wat zij heeft meegemaakt? Luister hier dan naar haar verhaal.

Over de auteur

Thijs de Groot

Mijn naam is Thijs de Groot en ik ben 19 jaar. Mijn hobby's zijn voetballen en gamen. Nadat ik de studie mediaredactiemedewerker op het mbo heb afgerond, heb ik ervoor gekozen om de studie journalistiek aan Hogeschool Utrecht te volgen. Even terug naar het voetbal, dat is ook wat ik later wil gaan doen: voetbaljournalist.