Sportprestaties beïnvloed door ramadan

Sportprestaties beïnvloed door ramadan

Op maandag 11 maart begon de ramadan. Tijdens deze vastenmaand mag er tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken worden. Voor sporters die meedoen aan de ramadan, kan dit een moeilijke situatie opleveren. Wordt de prestaties van deze sporters beïnvloed door de ramadan?

De vastenmaand ramadan begint nooit op een vaste datum. Waar dat wel doorkomt, heeft alles te maken met de stand van de maand. De westerse kalender volgt de stand van de zon. Dit is dus anders bij de islamitische kalender, die de stand van de maan volgt. Een nieuwe maand begint volgens de islamitische kalender op het moment dat de eerste glimp van de nieuwe maan te zien is. Dit gebeurt wanneer de maan de vorm van een sikkel aanneemt. 

‘De vijf zuilen van de islam’

“Tijdens de ramadan moet elke gezonde moslim hier verplicht aan meedoen.”, vertelt Berkay Sari, die zelf moslim is en dus meedoet met de ramadan. Binnen de islam spreken ze van ‘de vijf zuilen van de islam’, de religieuze verplichtingen waar een moslim zich aan moet houden. Vasten tijdens de ramadan is een van deze zuilen en dus verplicht voor iedere gezonde en volwassen moslim. 

Voeding essentieel 

Tijdens de ramadan wordt er dus overdag niet gegeten en gedronken. Dit kan volgens Elma van de Braak, voedingsdeskundige bij profclub Heracles Almelo, een lastige situatie zijn voor sporters. “Voeding en drinken is namelijk essentieel om genoeg brandstof te hebben voor sporters. Het is belangrijk om in de momenten dat sporters wel mogen eten, dus na zonsopkomst of voor zonsopgang, vooral bezig zijn om eiwitten en vocht binnen te krijgen.” 

Milou Nagelhout maakte een reportage over dit onderwerp. Bekijk hieronder de video:

Over de auteur

Milou Nagelhout

Milou Nagelhout woont al heel haar leven in Amersfoort. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze richt zich vooral op maatschappelijke en culturele onderwerpen.