Visdeurbel in Utrecht bevorderd emigratie van vissen

Visdeurbel in Utrecht bevorderd emigratie van vissen

In Utrecht is in 2021 het initiatief van de visdeurbel geïntroduceerd. Bij de Weerdsluis in het centrum hangt een camera in het water waarmee mensen van over de hele wereld via een livestream live kunnen kijken wat er in het water gebeurt. Het initiatief is bedacht door de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en adviesbureau OAK zodat de vissen van leefgebied naar leefgebied kunnen zwemmen. Sinds 1 maart staat de deurbel weer aan en trok het in de eerste maand al 1,2 miljoen kijkers. Marco Kraal, Hoofdredacteur van Visionair Sportvisserij Nederland vertelt er meer over.

De visdeurbel is geïntroduceerd om de doorstroom van vissen naar verschillende leefgebieden te bevorderen. Het leefgebied van vissen is verspreid over verschillende delen in het water en gebieden. Marco Kraal: “We hebben ons hele water in Nederland kunstmatig ingericht, we hebben overal dammen, stuwen en belemmeringen neergelegd. Daardoor is het leefgebied van heel veel vissoorten in stukjes gehakt. Ze kunnen dus niet van het een naar het andere gebied gaan. Dan kan zo’n vis dan zelfs verdwijnen of gaan kwijnen of minder functioneren. Een vis gaat niet zo snel dood, maar ze kunnen minder goed voortplanten en de overwintering wordt minder gunstig, dus ze zijn misschien in de winter meer gevoelig voor preparatie. Je kan het vergelijken met een mens die ineens niet meer van huis naar zijn werk kan komen en weer terug. Of in één keer kan je niet meer bij de supermarkt komen en moet je dan naar andere oplossingen zoeken.”

Vissen stellen hoge eisen aan hun paaigebied. Ze moeten paaien in stromend water en waar het schoon is en waar je een schone bodem hebt. Dan kunnen ze een succesvolle paai hebben maar dan moeten ze wel zo’n gebied kunnen bereiken. “Er is nog iets veel belangrijker aan die visdeurbel; dat is dat mensen ook daadwerkelijk die vissen kunnen zien. En dat levert betrokkenheid op voor de vissen. Het zijn gewoon fascinerende beesten die bescherming nodig hebben en die heel interessant zijn om te bekijken ook”, vertelt Kraal.

De visdeurbel is volgens Kraal een kleinschalig initiatief. Kraal: “Overal hebben waterschappen vissstrappen aangelegd. En we zijn nu in Nederland bezig om overal van die migratiemogelijkheden te voorzien. De visdeurbel is natuurlijk een kleinschalig initiatief. Maar overal hebben waterschappen vissstrappen aangelegd. Allemaal om de barrières waar mogelijk weg te halen. Want heel veel dammetjes in Nederland zijn helemaal niet nodig. Die kan je gewoon weghalen. Dat is nog beter. Kijk, de vistrap is één, maar het is nog beter om de belemmering zelf weg te halen.”

Ook mensen zijn gebaat bij het goed functioneren van de vissen. “Ik denk dat mensen ook gebaat zijn als het hele ecosysteem broeder. Dat is voor de mens ook goed natuurlijk. Als het slecht gaat met de vis de vis dan heeft dat uiteindelijk invloed op het hele ecosysteem. Wij mensen hebben ook een plekje in het ecosysteem. Hoe meer onderdelen van zo’n ecosysteem goed functioneren, hoe beter het met ons gaat. Als een vis goed functioneert dan weet je dat de wateren goed zijn omdat de vis een soort meettool is”, aldus Kraal.

Meer weten over vissen en hun bestaan? Bekijk de video hieronder!

Over de auteur

Lisa van Dorrestein

Lisa van Dorrestein is een gepassioneerd journalist en luistert graag naar verhalen van andere. Daarnaast is ze erg openminded en is ze altijd op zoek naar interessante verhalen die 'anders' of bijzonder zijn. Ze ontmoet graag nieuwe mensen en gaat graag het gesprek met hen aan.