Week van het Geld, hoe ben jij geld de baas?

Week van het Geld, hoe ben jij geld de baas?

Adobe Stock: Door zephyr_p

De Week van het geld 2024 staat dit jaar in het teken van ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’. Een recent onderzoek onder 1.005 jongeren tussen 16 en 19 jaar heeft interessante inzichten opgeleverd over de rol van influencers in financiële besluitvorming. Bijna alle jongeren (98%) geven aan posts of video’s van influencers over geldzaken te hebben gezien. Opvallend is dat ondanks hun twijfels bij de informatie die influencers verstrekken, een aanzienlijk deel van de jongeren beïnvloed wordt door deze content: 39% heeft geld verdiend, 46% geld bespaard en 29% geld verloren als gevolg van influencer-beïnvloeding.

Volgens Eva van Reijmersdal, Universitair Hoofddocent aan de Amsterdam School of Communication Science, is er toenemende bezorgdheid over de adviezen van ‘finfluencers’ (influencers die over geldzaken posten). Ze waarschuwt voor de effecten van deze adviezen, waarvan niet altijd duidelijk is of ze onderbouwd, onafhankelijk en transparant zijn. Van Reijmersdal benadrukt het belang van het weerbaarder maken van jongeren tegen deze vorm van beïnvloeding: “Jongvolwassenen bevinden zich in een transitieperiode en blijken erg ontvankelijk te zijn voor de adviezen van dit soort influencers. En dat blijkt ook uit dit onderzoek: tweederde van de jongeren die soms tot vaak finfluencers volgen heeft zich laten beïnvloeden bij een financiële beslissing.”

Verder blijkt uit het onderzoek dat jongeren voornamelijk verleid worden tot aankopen door vrienden, reclame en influencers. Opvallend is dat jongeren op het hoger beroepsonderwijs (hbo) of wetenschappelijk onderwijs (wo) vaker toegeven aan deze verleidingen dan jongeren op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of middelbare scholieren.

De Week van het geld, die plaatsvindt van 11 tot 15 maart, heeft als doel om financiële vaardigheden van kinderen en jongeren te stimuleren, zowel op school als thuis. Het motto van dit initiatief is ‘jong geleerd is oud gedaan’. Het platform Wijzer in geldzaken, dat deze week organiseert, wil hiermee kinderen en jongeren voorbereiden op hun financiële redzaamheid in de toekomst en op de financiële verantwoordelijkheid die zij krijgen zodra ze 18 jaar worden.

Over de auteur

Dieks van Dijk

Dieks van Dijk is een jonge ambitieuze journalist. Van oorsprong komt hij uit Amersfoort maar hij is nu woonachtig in Ommen en Zwolle. Hij is van nature nieuwsgierig en houdt van verhalen vertellen. Vanaf jongs af aan is Dieks een fanatieke sporter en van origine een hockeyer, tegenwoordig doet hij aan fitness en wielersport.