Aantal soa’s in Nederland loopt op: hoe kan dit?

Aantal soa’s in Nederland loopt op: hoe kan dit?

De alarmerende stijging van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) baart wereldwijd zorgen. Hoe komt het dat deze infecties weer toenemen? En nog belangrijker, hoe ernstig is deze opwaartse trend? Deze vragen laten zien waarom het super belangrijk is om goede voorzorgsmaatregelen te nemen en te weten hoe je veilig kunt vrijen.

Meer mensen hebben zich in 2022 bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD laten testen op een SOA dan in 2021. Er waren in totaal bijna 165.000 consulten. Daarvan testte 21 procent positief op een soa. In 2021 lieten ruim 138.000 mensen zich testen en had net geen 20 procent een SOA.

Krijgen

Weet je dat er heel veel mensen zijn die een SOA hebben? En wist je ook dat je heel vaak niet aan iemand kan zien dat hij of zij een soa heeft? Dat zijn ziektes die je kunt krijgen door seks te hebben zonder condoom. Het RIVM heeft in 2023 gegevens verzameld over hoeveel mensen er in Nederland SOA’s hebben. Nu zijn de cijfers dus weer gestegen, volgens een rapport van de Europese gezondheidsdienst. Maar hoe kan het dat het in 2023 ook al zo erg was?

Uit die gegevens blijkt dat het aantal mensen met een SOA elk jaar stijgt. Dat betekent dat er steeds meer mensen zijn die ziek worden door onveilige seks. Dat is zorgelijk, vindt ook het RIVM.

Voorkomen

Daarom is het heel belangrijk om goed te weten hoe je een SOA kunt voorkomen. Het belangrijkste is om altijd een condoom te gebruiken als je seks hebt. Ook kun je bij de huisarts of de GGD een test laten doen als je denkt dat je een SOA zou kunnen hebben.

Aanpak

Om dit groeiende probleem aan te pakken, is het cruciaal om bewustzijn te creëren over het belang van veilige sekspraktijken. Het is van essentieel belang om altijd een condoom te gebruiken tijdens seksueel contact. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig een SOA-test te laten uitvoeren, vooral als er vermoedens zijn van een infectie. Dat vindt ook Rutgers, zij geven jonge mensen informatie over SOA’s en proberen zo informatie te verspreiden.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.