Belang en spanning van de doorstroomtoets

Belang en spanning van de doorstroomtoets

Foto: Aya el Bahi

In het Nederlandse onderwijssysteem speelt de doorstroomtoets een grote rol voor leerlingen in groep 8. Deze toets, ook bekend als de eindtoets basisonderwijs, wordt afgenomen aan het einde van het basisschooljaar en heeft als doel om het niveau van de leerlingen te meten en een passend vervolgonderwijsadvies te geven. 

Natuurlijk hebben de kinderen van groep 8 aan het begin van het schooljaar al een voorlopig advies gekregen. “Het kan alleen zo zijn dat het advies wordt aangepast wanneer de score van de doorstroomtoets hoger is dan het advies. Een kind kan niet meer zakken in advies, het is en blijft een moment opname die doorstroomtoets”. Vertelt Milan Korsten, juffrouw van groep 8 bij Brede School Moesel in Weert.

Voor veel leerlingen en hun ouders is de doorstroomtoets een spannende periode. Het resultaat van de toets kan immers bepalend zijn voor het vervolg van hun onderwijsloopbaan. Met behulp van de toets krijgen de leerlingen namelijk nog een laatste kans om hun advies voor het voorgezet onderwijs op te krikken. Een minder gunstig resultaat kan gelukkig niet leiden tot een minder advies, er zit dus niet veel druk op.

Meer weten? Bekijk de reportage hieronder. 

Over de auteur

Aya El Bahi

Aya el Bahi (19), geboren in het zuiden van Nederland. Ze is opgegroeid met het Limburgs dialect om haar heen. Momenteel studeert ze Journalistiek in Utrecht aan de HU. Ze is erg ambitieus en streeft naar het trots maken van haar ouders die jaren geleden vanuit Marokko naar Nederland zijn geëmigreerd. Met de journalistieke vrijheden wilt Aya het stereotype van Noord-Afrikanen doorbreken.