Religieus analfabetisme neemt toe onder jongeren

Religieus analfabetisme neemt toe onder jongeren

De kloof tussen jongeren en de kerk blijft gestaag groeien. Zo merkt theoloog Tabitha van Krimpen dan jonge mensen in het bijzonder steeds minder kennis hebben in Christelijke verhalen. Dit heeft te maken met religieus analfabetisme.

Religieus analfabetisme betekend eigenlijk dat de jongeren opgroeien zonder vanzelfsprekend in aanraking te komen met godsdienstige namen, rituelen, verhalen etc. Hierdoor kunnen zij ook een gedeelte van de maatschappij en cultuur niet begrijpen, bijvoorbeeld niet bewust zijn van de betekenis van goede vrijdag, of paaszondag.

van Krimpen vertelt dat dit onder andere komt doordat jongeren steeds minder op een traditionele manier geloven, bijvoorbeeld zondag ochtend naar de kerk gaan. Voor een ander deel van de jongeren geldt dat hun ouders zich in de jaren 60/70 hebben losgemaakt van het geloof, waardoor zij zonder het geloof zijn opgegroeid.

In plaats van op een traditionele manier te kijken naar het geloof is het belangrijk om te kijken naar waar jongeren tegenwoordig bezig mee zijn. De jaarlijkse show ‘the Passion’ is een mooie muzikale manier om jongeren aan te trekken. ‘Tegenwoordig heeft the Passion ook een hemelvaart versie, wat goed gedaan is vorig jaar’, vertelt van Krimpen.

Naast the Passion zijn er volgens van Krimpen ook vele andere manieren om jongeren met het geloof in contact te brengen. Influencers en rolmodellen zijn een goede manier om jongeren bezig te houden met het geloof, zij zitten veel op sociale media. Op advertentieborden kan je ook bepaalde evenementen organiseren, die bijvoorbeeld met Pasen te maken hebben. Het is zo jammer dat dit niet wordt gedaan volgens van Krimpen. Een goede manier om de basics van het geloof uit te leggen is door een explainer, vertelt van Krimpen verder.

Bekijk de explainer over de dagen binnen de Stille week hieronder:

Over de auteur