“Het gedicht ‘De ander’ staat voor het bewust maken van de haat op anderen”

“Het gedicht ‘De ander’ staat voor het bewust maken van de haat op anderen”

Foto: Henry Krul. Tanja ter Brake

Tanja ter Brake is de stadsdichter van Amersfoort. Als dichter wil ze haar lezers bewust maken van de actuele onderwerpen die spelen op dit moment. Gestopt in een luchtig jasje spreekt ze over onder andere moslimhaat, antisemitisme en transhaat.

“De ander gaat eigenlijk over hoe we opgezet worden tegen elkaar. Het wijzen en laten geloven dat de ander het gevaar is.”, vertelt Tanja. Ze verwijst hier ook naar het opkomen van de PVV die wijst naar een bepaalde bevolkingsgroep en de oorlog in Gaza. “Er zijn eigenlijk te veel onderwerpen verwikkeld in het gedicht.” Ze schreef het gedicht in opdracht van de gemeente en linkte de tweede wereldoorlog aan alles wat nu gebeurt. In ons land en in de wereld. Om zo bewustzijn te creëren hoe zoiets kan ontstaan. Afgelopen week is het holocaust museum geopend en dat is ook een van de redenen van deze link naar de oorlog.

Als het aan Tanja ligt is dit nu dé boodschap die nu gedeeld moet worden. “Als je je uitspreekt over de oorlog in Gaza, dan word je neergezet als antisemiet. Terwijl juist omdat we nooit meer een holocaust willen, we juist moeten opletten wat er gebeurt. Niet alleen in ons land, maar in de media ook.” Een gedicht bevordert het sociale en emotionele leren. Een gedicht kan je helpen om een ervaring om een andere manier te beleven. Op die manier kunnen we inzichten nieuwe kracht en betekenis geven.

Tanje ter Brake met haar gedicht ‘De ander’:

Over de auteur