De invloed van Frans Hals op hedendaagse kunst

De invloed van Frans Hals op hedendaagse kunst

Foto door: Patrik Felker

Amsterdam – Vanaf vrijdag 16 februari zal het Rijksmuseum in Amsterdam een nieuwe tentoonstelling presenteren, gewijd aan de meesterlijke werken van de Nederlandse schilder Frans Hals. Met zo’n vijftig werken belooft deze tentoonstelling een uniek inzicht te bieden in het leven van Hals’ opdrachtgevers, en de normen, waarden en tradities van zijn tijd.

Wie is Frans Hals?

Frans Hals, geboren tussen 1582 en 1584 in Antwerpen als zoon van een wever, vluchtte met zijn familie in 1585 voor de Spaanse overheersing en vestigde zich in Haarlem. Daar kreeg hij zijn opleiding van de gerenommeerde schilder Karel van Mander. In 1610 trad Hals toe tot het Haarlemse schildersgilde en begon hij zijn carrière als onafhankelijk kunstenaar, met leerlingen en assistenten, waaronder de getalenteerde Judith Leyster.

De Tentoonstelling

De tentoonstelling in het Rijksmuseum toont een selectie van ongeveer vijftig werken van Frans Hals, waaronder iconische portretten zoals ‘De lachende cavalier’ (uit de Wallace Collection in Londen) en ‘Malle Babbe’ (uit de Gemäldegalerie in Berlijn), evenals het groepsportret ‘Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 (uit het Frans Hals Museum in Haarlem). Deze werken belichamen Hals’ meesterlijke vaardigheid in het vastleggen van menselijke emotie en bieden tevens inzicht in de sociale dynamiek van de 17e-eeuwse Nederlandse samenleving.

Invloed op hedendaagse kunst

De invloed van Frans Hals op hedendaagse kunst is onmiskenbaar en blijft tot op de dag van vandaag voortduren. Zijn baanbrekende benadering van portretschilderkunst, waarbij hij de formele stijfheid doorbrak en een levendige, spontane weergave van zijn onderwerpen creëerde, heeft talloze kunstenaars geïnspireerd. Zijn losse penseelstreken en levendige composities zijn niet alleen bewonderd in de 17e eeuw, maar blijven ook een bron van inspiratie voor hedendaagse schilders en beeldhouwers. Kunstenaars putten uit Hals’ vermogen om de persoonlijkheid van zijn onderwerpen vast te leggen met een opvallende directheid, en zijn speelse benadering van licht en schaduw heeft een blijvende invloed gehad op de moderne kunst. Frans Hals’ erfenis reikt verder dan zijn tijd en blijft een levendige bron van creatieve inspiratie voor kunstenaars over de hele wereld.

Tekst: Sem Gelissen

Interview door: Louise Hooijmans en Bas de Kloet

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.