Weg met de spaarpotten, zakgeld vaker op de bankrekening

Weg met de spaarpotten, zakgeld vaker op de bankrekening

Bron:https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=money&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image Avij

Binnenland – Steeds meer kinderen ontvangen hun zakgeld digitaal in plaats van contant. Dit blijkt uit onderzoek van Nibud in samenwerking met de Rabobank. Van de kinderen tussen de 8 en 9 jaar oud krijgt 28 procent het zakgeld volledig digitaal. Zo’n vijf jaar geleden kreeg 15 procent dit. 

Door zakgeld te geven leren kinderen vanaf jonge leeftijd hoe zij om moeten gaan met geld. Zo zijn zij bewuster bezig met geldzaken. Tegenwoordig krijgen alleen nog de jongere kinderen zakgeld contant. Wanneer het kind ouder wordt, wordt er vaak overgeschakeld naar digitaal zakgeld. Enkele voordelen hiervan zouden zijn dat het geld op vaste momenten kan worden overgemaakt en dat dit overzichtelijker zou zijn voor de ouder.

Aan digitaal zakgeld hangen ook een aantal negatieve aspecten. Zo komen er meer risico’s kijken bij het gebruik van een bankrekening. Zo liggen cybergevaren op de loer. Het is dan ook belangrijk dat ouders het kind kennis laten maken met de online financiële wereld, dit meldt de Rabobank.

Om ervoor te zorgen een kinderen later financieel bewust zijn, is het ook van belang dat zij de waarde van geld leren begrijpen. Dit kan door met kinderen te praten over geld en de mogelijkheden hiervan. Op deze manier leren kinderen om bewuste financiële keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen financiën.

Verslaggeefster Mila Ehlert ging in gesprek met Christian Meijer van Wijzer In Geldzaken, een organisatie opgezet door het Ministerie van Financiën, en met Karin Radstaak van Nibud. Zo sprak zij over de waarde van geld en hoe ervoor kan worden gezorgd dat kinderen later financieel bewuster zijn.

Over de auteur

Mila Ehlert

Mijn naam is Mila Ehlert (2005) en ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben een journalist die alles tot op de bodem uitzoekt. Of het nou gaat over de kleinste gebeurtenissen of grote verhalen, ik sta als eerste in de rij om mensen te informeren.