Nog niet iedereen met een beperking kan met het ov reizen

Nog niet iedereen met een beperking kan met het ov reizen

Lucas heeft een rolstoel en moet geholpen worden bij het instappen. Dit omdat er nog een klein gat tussen de trein en het perron zit.

Al sinds 2006 wordt er geïnvesteerd in de toegankelijkheid van het ov, zegt het ov-magazine. Toch is het ov nog niet toegankelijk voor iedereen. Zo is in Amsterdam maar een kwart van het ov volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. De overheid heeft in een rapport afgesproken om in 2040 volledig toegankelijk te maken voor deze groep.

Ook zijn er recente voorbeelden van mensen die last hebben van de ontoegankelijkheid op stations. Zo zat Annemarie Kol twee weken geleden ‘s nachts lang vast op station Houten Castellum door een defecte lift. Daarnaast werd er in juni geprotesteerd voor een toegankelijker ov. Illya Soffer, directrice van Ieder(in), vertelt in ov-magazine dat ze de problemen met niet werkende liften herkent. Daarnaast is ze onlangs op ov-safari geweest met mensen met een licht verstandelijke beperking: ‘Voor hen is de weg vinden in een metrostation minder vanzelfsprekend. Met kleine ingrepen in wayfinding, ontwerp en inrichting kunnen we echt verbeterslagen maken. Bij het ontwerp wordt vaak wel goed nagedacht over inclusiviteit, maar in het beheer en onderhoud verslapt de focus soms.’

Veel vervoersbedrijven benoemen op hun site wat zij al doen om hun stations en vervoersmiddelen toegankelijker te maken. Zoals  Connexxion, Qbuzz, NS, Arriva. De NS biedt ook  reisassistentie aan. De genomen maatregelen helpen al veel mensen, maar ze zijn nog niet bij ieder station gerealiseerd. Zo zijn 38% van alle stations van Qbuzz voor iedereen toegankelijk.

In de audioreportage wordt student Lucas Meyland gevolgd wanneer hij met de trein reist. Lucas zit in een rolstoel en hij kan geen diepte zien. Is het voor hem mogelijk om met de trein te reizen? Ook vertelt communicatieadviseur ov en trambedrijf, Masja Koster, over de toegankelijkheid in het ov in Utrecht.

Over de auteur

Anne Bakker

Ik ben Anne Bakker. Ik ben 19 jaar oud en ik ben ontzettend nieuwsgierig. Mijn passie voor journalistiek is al heel vroeg begonnen. Als kind wilde ik graag het Klokhuis of 3 op reis presenteren, een droom die ik tot op de dag van vandaag nastreef. Toen ik mijn diploma aan het Gymnasium Felisenum haalde wist ik dan ook meteen dat ik de School voor Journalistiek wilde gaan doen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met culturele onderwerpen. Ik zie mezelf na mijn studie werken bij de tv. Ik weet alleen nog niet of ik dat voor of achter de schermen wil doen. Ik vind het leuk om veel beroepen te ontdekken binnen de journalistiek zodat ik vind wat bij mij past.