Begin schaatsseizoen doet denken aan legendarische Elfstedentocht

Begin schaatsseizoen doet denken aan legendarische Elfstedentocht

De Elfstedentocht in Friesland is een zeldzame schaatstocht die het verhaal vertelt van doorzettingsvermogen en saamhorigheid. Terwijl de schaatsers de 200 kilometer lange tocht voltooien, worden ze aangemoedigd door dorpsbewoners die langs de bevroren kanalen staan. De tocht is meer dan alleen een sportevenement, want het verenigt mensen van alle leeftijden en herinnert ons eraan dat sport een enorme verbintenis kan zijn.

Het bevroren natuurijs en de saamhorigheid, maken de Elfstedentocht een uniek iets in onze Nederlandse cultuur, zelfs niet als de omstandigheden moeilijk zijn. De Elfstedentocht is een herinnering aan de kracht van mensen om samen te komen en tegenslagen te overwinnen, wat inspiratie biedt voor degenen die dromen van persoonlijke prestaties.

Hij is echter al een tijd niet gehouden. In 1997 werd de Elfstedentocht voor het laatst gereden en veel schaatsers zijn dan ook pessimistisch over een nieuwe Elfstedentocht. Schaatsliefhebster en figurant in een nieuwe musical over de Elfstedentocht (De Tocht), Minke Twijnstra, vertelt hoe graag zij hem zou willen rijden, maar helaas verwacht daar nooit meer toe in staat te zullen zijn. Ze reed hem wel officieus in 2012 (in dat jaar werd de Elfstedentocht bijna gereden).

Podcastmaakster Jessica Merkens vertelt wat over de verhalen die zij heeft gehoord van oud-deelnemers uit de Elfstedentocht. In de onderstaande explainer wordt het verhaal van de afwezigheid bij de Elfstedentocht van 1997 van Minke nog verteld en vertelt Jessica Merkens op beeld wat deze Elfstedentocht nou zó bijzonder maakt en waarom het zich zo in onze cultuur heeft gevestigd dat we er elk jaar weer over spreken.

Over de auteur

Philip Buwalda

Ik ben Philip Buwalda, 20 jaar, woonachtig in Deventer en geboren in Utrecht. Al vanaf jonge leeftijd ben ik vooral geïnteresseerd geweest in twee verschillende onderwerpen: sport en muziek. Dit zijn dat ook mijn twee passies in de journalistiek. Als reporter werken voor een sportzender, commentaar geven bij sportwedstrijden, radio maken of schrijven over deze onderwerpen zijn verschillende dingen waar ik echt passie voor heb.