Daklozen worden buitengesloten in maatschappij: ‘Het minste wat je kan doen is aankijken en gedag zeggen’

Daklozen worden buitengesloten in maatschappij: ‘Het minste wat je kan doen is aankijken en gedag zeggen’

Het pand waar Straatnieuws is gevestigd

Dakloosheid is nog steeds een probleem in Nederland. Er zijn, volgens de cijfers van het CBS, zo’n 26.600 daklozen in Nederland, maar dit wordt in twijfel getrokken door instanties zoals het Leger des Heils. Zij zien, vanuit eigen onderzoek, dat het aantal daklozen met 25 procent is gestegen. Onder jongeren tussen de 18 en 22 jaar is er, aan de hand van het onderzoek, een stijging te zien van 50 procent. 

In 2030 wil de overheid dat er geen daklozen meer in Nederland zijn, en daarvoor is in november 2022 het ‘Nationaal Actieplan Dakloosheid’ verschenen. Hierin staat dat een vaste woning de meest effectieve methode is om dakloosheid te bestrijden. Het idee komt uit Finland, waar de aanpak leidde tot een halvering van het aantal daklozen in tien jaar. Voor het Nederlandse plan is 65 miljoen uitgetrokken.

Mensen hebben vaak al een beeld van daklozen, maar volgens Sander van der Meijs is dat niet terecht. ‘Dakloze mensen zijn gewone mensen die ongeluk hebben gehad en daarom dakloos zijn geraakt. Het kan ook iedereen overkomen, als er iets in jouw leven gebeurd, zoals een scheiding.’ Als je dan eenmaal dakloos bent, dan wordt het ook niet beter, zo vertelt hij verder. ‘Ga maar eens een nacht op straat lopen en denken ”oh, ik ga daar maar eens liggen”. Je voelt je onveilig, je hebt stress en die stress houdt nooit op.’

In deze audioreportage komen Sander van der Meijs en dakloze Tomas aan het woord. Tomas is al een paar maanden dakloos en hij werkt voor Straatnieuws. Hij vertelt in de reportage meer over het dakloos zijn en hoe een dag er voor hem uit ziet. Sander van der Meijs is hoofdredacteur van Straatnieuws. Hij vertelt in de reportage wat hij vindt van de cijfers van het aantal daklozen in Nederland en hoe er in de samenleving naar daklozen wordt gekeken.

Over de auteur

Mats Medema

Mats (18) woont al zijn hele leven in Amersfoort en studeert Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Hij maakt graag artikelen over actuele kwesties en zijn passie is fotografie.