Alexander Kops van de PVV: Een op de tien 25-plussers woont noodgedwongen thuis

Alexander Kops van de PVV: Een op de tien 25-plussers woont noodgedwongen thuis

Bron afbeelding: Pixabay

Het is in de politiek misschien wel een van de meest besproken onderwerpen, de woningnood die er op dit moment speelt in Nederland. Nummer 3 op de lijst van de PVV, Alexander Kops, heeft er in een vergadering van de Tweede Kamer ook geen gras over laten groeien. Hij zei dat één op de tien 25-plussers noodgedwongen thuis bij hun ouders woont, maar kloppen deze cijfers ook echt?

Nationaal Jeugdinstituut

Het is inderdaad een feit dat veel jongeren zonder woning zitten. “Dit is zorgwekkend”, zegt Carine Portengen, woordvoerder namens de NJI (Nationaal Jeugdinstituut). “Betaalbaarheid is de voornaamste reden dat jongeren thuis blijven wonen. Ook is er een groot aantal jongeren die zegt dat er geen woonruimte beschikbaar is. Wij van het NJI willen hier graag verandering in zien.”

Het NJI heeft samen met Kences en het Ministerie van Binnenlandse Zaken een artikel gepubliceerd waar ze de woningnood voor jongeren behandelen. Hier staat in dat de woningnood inderdaad toeneemt, maar dat het soms ook niet anders is. “Sommige jongeren vinden het juist fijn om thuis te wonen bij hun ouders, maar uit huis gaan is ook een belangrijke stap richting volwassenheid”, aldus Hannes van de Ven, onderzoeker en werkzaam bij de NJI. “Het is vervelend dat jongeren nu vaak geen woning kunnen vinden. Dit komt vaak door de beschikbaarheid en het budget dat jongeren hebben. Het gevolg is dat studenten vaak niet voor hun gewenste studie kunnen kiezen omdat deze te ver weg is. Gelukkig worden deze problemen erkend en wordt er gezocht naar oplossingen, onder meer door wetgeven.”

CBS

Het CBS (centraal bureau voor de statistiek) heeft ook onderzoek gedaan. In de door hun gemaakte grafiek kan je zien dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat van uitwonenden. Waar de gemiddelde leeftijd van uitwonenden in 2012 nog 22.8 jaar was is dat in 2020 23.7 jaar, een verschil van een jaar langer. Op 25 jaar woont 31.7% van de jongeren thuis. Dit is gemeten op 1 Januari 2023. Van alle 25-jarigen zijn 39.2% man en 24.1% vrouw.

Dit zegt alleen niks over noodgedwongen thuis wonen, want hoe groot is dat aantal precies aangezien niet alle jongeren de behoefte hebben om uit huis te gaan? Hier valt moeilijk onderzoek naar te doen, maar Portengen gelooft hier wel in: “Je ziet dat het aantal thuiswonenden die 25 jaar of ouder zijn stijgt. Het gemiddelde is in de afgelopen jaren zelfs met een heel jaar gestegen. Ook wordt het aantal studentenwoningen minder. In de 20 grootste steden zijn er circa 23.000 woningen. Dit was vorig jaar nog 27.000. Dit komt onder meer door een daling in het aantal studenten in het hoger onderwijs. Ik geloof dus best dat die 10% kan kloppen.”

Conclusie

Er is geen statistiek die zegt dat een op de tien 25-plussers noodgedwongen bij hun ouders woont. De statistieken die wel inzicht geven op de woonsituatie van 25-plussers zeggen dat ruim 30% bij hun ouders wonen en dit percentage alsmaar groter wordt. Ook wordt het aantal huurwoningen minder. Je kan zeggen dat veel 25-plussers noodgedwongen thuis wonen maar het percentage een op de tien valt niet te zeggen. De mensen die hier onderzoek naar doen kunnen niet met precieze cijfers komen. Het zou zomaar eens meer of minder kunnen zijn. De factcheck op de uitspraak van Alexander Kops is dus niet waar, maar ook niet onwaar.

Over de auteur