Vergrijzing en welzijn: Waarom aandacht essentieel blijft voor ouderen

Vergrijzing en welzijn: Waarom aandacht essentieel blijft voor ouderen

De vergrijzing in Nederland zet door, en daarmee groeit ook de vraag naar passende ouderenzorg. Uit recent onderzoek van Argos blijkt dat het beleid om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen als je op hoge leeftijd bent, actief is ingezet door de overheid in de laatste tien jaar. Deze focus op thuiszorg onderstreept het belang van adequate zorg en aandacht voor ouderen die ervoor kiezen om thuis te blijven wonen. 

De noodzaak van zorg

In Nederland wonen veel kwetsbare ouderen nog thuis. Deze groep heeft vaak zorg op maat nodig, die gericht is op kwaliteit van leven en zelfredzaamheid. Wijkteams en gemeenten spelen een cruciale rol in het bieden van deze zorg, waarbij gekeken wordt naar wat mensen nog zelf kunnen. Het is belangrijk dat dit beter wordt, dat er voor alle ouderen zorg beschikbaar is. Dit, omdat in de vergrijzing in 2040 zijn hoogtepunt zal bereiken, volgens het CBS. Op dat moment zal het aantal Nederlanders ouder dan 65 jaar aanzienlijk zijn toegenomen, wat een grote impact zal hebben op de samenleving en de behoefte aan ouderenzorg.

Argos

Argos heeft in samenwerking met Follow the Money onderzoek gedaan naar het beleid rond het langer thuis wonen van ouderen. Dit onderzoek heeft gesproken met tientallen mensen om inzicht te krijgen in de praktische resultaten en de verhalen uit de praktijk. Het beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, dat de afgelopen tien jaar actief is ingezet, kwam prominent naar voren in de resultaten van dit onderzoek.

Een ander interessant aspect van het onderzoek is dat ondanks het recht op een verpleeghuisplek, kwetsbare ouderen vaker gedwongen worden om thuis te blijven. Deze bevindingen benadrukken de noodzaak van een heroverweging van het huidige zorgbeleid en de beschikbaarheid van adequate zorgvoorzieningen voor ouderen.

Argos Zorggroep, die veel waarde hecht aan onderzoek naar de effecten van behandeling en zorg op kwetsbare ouderen, benadrukt het belang van samenwerking in onderzoek en wetenschap. Dit geeft aan dat er een voortdurende inzet is om de kwaliteit en houdbaarheid van de ouderenzorg te verbeteren.

Persoonlijke aandacht

Een ander belangrijk onderwerp van ouderenzorg is ‘gezellige en persoonlijke zorg’, waarbij persoonlijke aandacht en gezelschap centraal staan. Vooral voor thuiswonende ouderen is deze vorm van zorg van groot belang. Het draagt bij aan hun welzijn en kwaliteit van leven, en voorkomt gevoelens van eenzaamheid.

Conclusie

We moeten goed blijven zorgen voor ouderen die thuis wonen. Ze hebben niet alleen dokters en verplegers nodig, maar ook iemand die een praatje met ze maakt en gezelligheid brengt. Zo zorgen we ervoor dat ze een fijn leven hebben, ook als ze ouder worden. Om ervoor te zorgen dat we in de toekomst genoeg goede zorg voor ouderen hebben, moeten we alles goed regelen en samenwerken. De piek van vergrijzing in 2050 moeten we als land voor zijn.

Steeds meer ouderen blijven dus langer thuis wonen, mede dankzij de vergrijzing in ons land. Medische zorg is belangrijk, maar het is ook belangrijk om deze ouderen aandacht te blijven geven. ZorgMies is een bedrijf dat deze persoonlijke hulp aanbiedt. Zo komt verzorgster Jetty bijna elke dag bij Frank op de koffie, en helpt ze hem met allerlei zaken.

Over de auteur

Noor Abbassi

Noor Abbassi (22) komt uit Utrecht en studeert journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Al haar hele leven is Noor bezig met het schrijven van verhalen. Ze ziet zichzelf later als schrijfster én journalist. Ze zoekt altijd net iets verder om het nieuwsverhaal van alle kanten te kunnen belichten.